Your Europe, Your Say! 2018

Uniți în diversitate: un viitor mai tânăr pentru cultura europeană

La Comitetul Economic și Social European (CESE) sunt în curs de desfășurare pregătirile celei de-a noua ediții a evenimentului „Your Europe, Your Say!” (Europa ta, părerea ta!), care va avea loc la Bruxelles, în perioada 15 și 16 martie 2018. Înscrierea online este în prezent deschisă!

„Your Europe, Your Say!” constă în invitarea la Bruxelles a unor elevi care studiază în penultimal an în diferite licee din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum și în cele cinci țări candidate. CESE va acoperi cheltuielile de călătorie și cazare pentru trei elevi și un profesor de la fiecare dintre școlile câștigătoare, selectate prin tragere la sorți. Evenimentul le va oferi elevilor șansa de a afla informații despre UE și de a înțelege rolul CESE în cadrul acesteia. De asemenea, este un prilej unic pentru tineri de a lua parte la o dezbatere de tip sesiune plenară, pe o anumită temă, într-un mediu multicultural, aducând argumente, negociind soluții și ajungând la un compromis. Se va asigura interpretare în engleză și franceză în timpul sesiunilor plenare, iar grupurile de lucru pregătitoare vor lucra în limba engleză.

Anul acesta, tema va fi „Uniți în diversitate: un viitor mai tânăr pentru cultura europeană”. Elevii vor reflecta împreună asupra unei serii de aspecte pe această temă, abordând chestiuni cum ar fi:

  • Ce este cultura europeană: doar suma diferitelor tradiții naționale sau valori comune care ne fac pe toți europeni?
  • Care este rolul culturii și al schimburilor culturale cu alte persoane în viața elevilor?
  • Ce poate face Uniunea Europeană pentru promovarea culturii (cinema, muzică, dans, literatură, teatru, etc.), precum și pentru o mai bună protecție a patrimoniului cultural?
  • Ce rol ar putea juca cultura în renașterea economică din regiunile și orașele Europei? Cum poate această renaștere să le ofere tinerilor noi oportunități în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă?
  • Cum pot să faciliteze acest proces UE și statele membre?

La sfârșitul evenimentului, tinerii participanți vor avea posibilitatea de a formula recomandări pentru membrii CESE și de a vota trei dintre ele, pe care le consideră cele mai relevante și mai interesante. În perioada premergătoare vizitei la Bruxelles, membri ai CESE vor vizita școlile selectate pentru a-i pregăti pe tineri pentru dezbaterile de la Bruxelles. Școlile selectate vor primi documentație și materiale ajutătoare.

Pe site-ul nostru internet, puteți găsi descrierea detaliată a acestui eveniment, formularul de înscriere online, regulamentul și modalitățile practice de desfășurare.

Pentru a vă face o idee mai clară, puteți, de asemenea, să urmăriți înregistrarea video de anul trecut sau să ne urmăriți pe pagina de internet YEYS și pe platformele de socializare dedicate evenimentului.    

Vă rugăm să încurajați liceele din circumscripția dumneavoastră să se înscrie sau, în cazul în care sunteți director sau profesor într-o astfel de școală, să vă înscrieți direct în acest proiect captivant, pe site-ul nostru internet.

Termenul de depunere a candidaturilor este 24 noiembrie 2017.

Vă așteptăm cu plăcere la Bruxelles!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani