Noi cu cine votăm? O analiză a candidaţilor din Tîrgu Frumos / Mihai Daniel Lupuleasa - Candidat la Primăria şi Consiliul Local Tîrgu Frumos

În această săptămână, împreună cu alţi colegi voluntari, am decis să ne documentăm şi să aflăm mai multe informaţii despre proiectele pe care ni le propun candidaţii la Primăria şi Consiliul Local Tîrgu Frumos. Tot demersul nostru este din perspectiva unor cetăţeni activi, optimişti, şi evaluează proiectele, planurile şi viziunea pe care candidaţii o au în legătură cu Tîrgu Frumos.

Printre observaţiile generale, în urma studiului nostru printre candidaţii la Primăria şi Consiliul Local Tîrgu Frumos, putem spune:
 
Puţini dintre candidaţi şi-au prezentat proiectele în detaliu, pe platformele sociale sau în mediul online. Pe flyere şi în mediul online sunt expuse doar idei de proiecte. Un proiect presupune să prezinţi contextul, nevoile, problemele, activităţile, rezultatele aşteptate, impactul asupra oraşului.

- Majoritatea candidaţilor la Consiliul Local nu au proiecte personale, ci au proiectele la comun cu candidatul la primărie. E bine că se lucrează în echipă, totuşi, de ce un anumit candidat e în primele poziţii în listă, ce va face în următorii ani? Va lucra la toate proiectele, are expertiză pentru toate? În plus a fost o provocare să-i găsim pe candidaţii la Consiliul Local. O parte, mai ales cei din partidele noi ori de pe ultimele poziţii par că sunt în aceste liste fără a fi neapărat interesaţi de o carieră politică

- Pentru proiecte de succes, e important să se comunice îndeaproape cu ceţenii. Câte consultări cu cetăţenii ori cu ONG-urile au fost realizate? Dacă candidaţii  ar fi organizat mese rotunde cu asociaţiile de proprietari, cu profesorii, cu elevii, cu şomerii, cu ONG-urile etc., le-ar fi fost mult mai uşor să-şi dezvolte proiectele şi ar fi fost transparenţi! În plus nu e suficient să se discute doar înainte de alegeri cu cetăţenii, ci pe tot parcursul anilor învestiţi cu putere, mai ales în cazul candidaţilor cu mai multe mandate. 

A fi primar sau consilier nu e un lucru uşor. Presupune muncă, dedicare, integritate şi respect pentru legi şi principii. Cei care nu vor înţelege aceste aspecte trebuie să conştientizeze că îşi asumă riscuri imense. Câteva dintre principiile pentru buna guvernare, pe care candidaţii trebuie să le aibă clar în minte, pe tot parcursul mandatelor, sunt:  
1. Primăria şi Consiliul Local sunt în slujba cetăţeanului, şi nu invers. 
2. Actul de guvernare trebuie să fie transparent în toate fazele sale, de la adoptarea unui proiect la implementarea sa. 
3. Bunurile şi serviciile publice se distribuie în mod universal şi nediscriminatoriu, fără a favoriza membrii unor partide politice sau grupări de interese.

Acestea fiind spune, pe data de 5 iunie, vă invităm să votaţi! Analizaţi atent ideile de proiecte propuse de fiecare candidat şi decideţi cum consideraţi că e mai bine pentru dvs. şi pentru Tîrgu Frumos! Dar nu uitaţi că după învestirea aleşilor e important să monitorizaţi dacă aceştia îşi îndeplinesc cu onoare promisiunile! Iar dacă nu o fac, suntem într-o ţară democratică şi trebuie să acţionăm şi să-i determinăm să facă ce au promis!
 
Primul candidat pe care l-am vizitat a fost dl. Mihai Daniel Lupuleasa, doctor la Unitatea de Primiri Urgenţe, candidat PMP.

1. Cine este candidatul la primărie? Ce îl recomandă?

 

La această întrebare, imaginea proiectată este de persoană dedicată muncii, care are la activ multe sacrificii şi care, din necesitate, a intrat în cursa pentru scaunul primăriei. Impresia pe care o creează Mihai Lupuleasa este de om activ, ce îşi cunoaşte bine adversarii şi consideră că meseria îl recomandă pentru postul de primar.

Dl. Lupuleasa are o viziune "de medic" asupra dezvoltării comunităţii noastre, mai exact din discuţii am aflat că are un program bogat privind sănătatea. Viziunea sa este: "Împreună putem realiza tot ce ne propunem! Nu avem voie să fim spectatori la ceea  ce ni se întâmplă."
 
2. Care sunt proiectele candidatului la Primărie pentru următorii 4 ani?


 Sănătate

- Centru de diagnostic imagistic, proiect realizat cu ajutorul Parteneriatului Public Privat (PPP) şi fonduri Europene, relaţii contractuale cu CAS cu următoarele dotări: computer tomograf, RMN, Ecografie 3D/4D şi Radiografie RX.
- O nouă secţie de pediatrie, construirea unei noi maternităţi, cabinete medicale modernizate în şcoli.
- Adăposturi pentru persoanele vulnerabile, care să le ofere servicii sociale minimale: masă, cazare, duşuri, asistenţă medicală minimală, construirea de locuinţe sociale, programe complexe de susţinere socială a orăşenilor care trăiesc sub pragul sărăciei.
- Realizare programelor "Pâine ieftină", "Medicamente accesibile", "Indemnizaţii pentru nevoiaşi".
- Asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi în mijloacele de transport şi în instituţiile publice.
- Implicarea ONG-urilor de profil în realizarea proiectelor de protecţie specială.
- Un pachet lunar de cumpărături la preţ subvenţionat, cluburi ale pensionarilor, programe speciale de asistenţă medicală, parteneriat cu pensionarii.
- În scopul soluţionării problemelor demografice, acordarea familiilor tinere, inclusiv monoparentale, unui ajutor unic din bugetul oraşului pentru fiecare copil nou născut.
- Teren de casă, dar de nuntă (250 de euro), pachet maternal, indemnizaţie de naştere, voucher de reduceri pentru cumpărături necesare îngrijirii copilului şi pentru plata utilităţilor.
- Implicarea activă a persoanelor cu dizabilităţi la diferite activităţi întreprinse de primărie şi susţinerea centrelor de reabilitare a copiilor cu dizabilităţi.

Siguranţa cetăţeanului

- Siguranţa copiilor şi a tinerilor în instituţiile de învăţământ, siguranţa cetăţenilor în pieţe şi pe străzi.
- Câinii vagabonzi - parteneriat cu asociaţiile şi ONG-urile pentru protecţia animalelor pentru soluţii viabile, încurajarea adopţiilor locale, folosirea de fonduri europene pentru construirea de adăposturi.
- Stoparea cerşetoriei, inclusiv a formelor disimulate: spălători de parbrize, parcagii etc.
- Parteneriat "Primărie-Profesori-Părinţi".
- Securizarea locurilor de joacă pentru copii şi de agrement, a spaţiilor verzi, igienizarea şi mentenanţa la intervale regulate.

Protecţia mediului

- Construcţia unei uzine de prelucrare a deşeurilor solide.
- Atragerea investiţiilor pentru curăţarea râului Bahlui prin crearea unei zone de agrement.
- Crearea de perdele forestiere, regularizarea şi reprofilarea râului Bahlui.

Servicii publice

- Renegocierea raporturilor contractuale cu furnizorii de servicii publice în interesul cetăţenilor.
- Scutirea de la plata impozitelor şi a taxelor locale pentru societăţile comerciale cu activitate de producţie care generează locuri de muncă pentru şomeri.
- Preţ zero, subvenţionat de primărie, pentru închirierea tarabelor cu facilitarea transportului producătorilor din jurul oraşului la pieţele din Tîrgu Frumos.

Infrastructura

- Modernizarea şi extinderea reţelelor edilitare, îmbunătăţirea şi extinderea locurilor de parcare, reparaţia şi asflatarea străzilor la standarde europene.
- Mobilitate urbană şi trafic urban. Dezvoltarea coridorului economic Tîrgu Frumos - nod rutier.
- Crearea unei reţele de locuri de joacă acoperite pentru copii.

Tîrgu Frumos - Oraş cultural


- Sprijinirea instituţiilor de cultură şi încheierea unui parteneriat pentru diverse programe de interes comun -asistenţă socială, educaţională, sănătate şi voluntariat.
- Fond municipal de cooperare cu ONG-urile în proiecte de interes comunitar.
- Cercuri pe discipline de învăţământ, formare vocaţională, activităţi sportive.
- Un festival tradiţional al romilor.
- Un festival tradiţional al ruşilor lipoveni.
- Concursuri naţionale la achiziţiile publice în arhitectură, urbanism şi arta publică.
- Asigurarea dezvoltării sistemului de educaţie preşcolară şi şcolară prin schimbarea atitudinii faţă de cadrele didactice, asigurarea lor cu condiţii de muncă centrelor de reabilitare a copiilor cu dizabilităţi.

Transparenţa în administraţie

- Dialog permanent cu cetăţenii, transparenţă decizională, dialog permanent cu parteneri sociali.
- Insitutirea unui registru unic în sistem, GIS, care să centralizeze informaţia cadastrală, informaţia topografică, informaţia fiscală şi informaţia poştală.
- Deschiderea unui centru de instruire pentru elaborarea de proiecte şi obţinerea de granturi, consultanţă pentru începerea unei activităţi economice.
- Atragerea masivă de investiţii străine şi autohtone pentru realizarea proiectelor de dezvoltare rapidă.

3. Care este lista candidaţilor la consiliul local? Cine sunt aceşti candidaţi? Ce îi recomandă?


  1. - Lupuleasa Mihai Daniel - medic
  2. - Petrache Ciprian - pensionar pe caz de handicap
  3. - Popa Ioan - şef agent pază
  4. - Gheorghica Doina-Adriana - medic
  5. - Mihai Florentina - asistent medical
  6. - Moroi Minodora - asistent medical
  7. - Burada Teodor - maistru
  8. - Riznic Corina Gabriela - registrator medical
  9. - Baciu Anca - asistent medical
  10. - Cislaru Ioan - asistent medical
  11. - Cislaru Ana - asistent medical
  12. - Colotin Gabriela - infirmier
  13. - Baciu Vasile-Eduard - student
  14. - Păduraru Diana-Codrina - agricultor
  15. - Agape Maria - confecţioner textil
  16. - Cîtea Marinel - liber profesionist
  17. - Radu Ionuţ Ciprian - liber profesionist
  18. - Barca Maria - liber profesionist
  19. - Burlui Dorina - confecţioner
  20. - Ilica Ciprian - maistru
  21. - Burlaciuc Alina Nicoleta - agricultor

Din declaraţiile lui Mihai Daniel Lupuleasa, lista candidaţilor a fost stabilitârziu, iar candidaţii nu au fost constanţi. Consilierii au fost aleşi din rândul cetăţenilor din Tîrgu Frumos, de la cadre medicale până la persoane fără studii. Ni se pare de bun augur faptul că în lista de consilieri este şi o persoană cu dizabilităţi, fapt ce ar putea contribui la o atenţie sporită asupra nevoilor persoanelor cu deficienţe din comunitatea Tîrgu Frumos.

4. Care sunt proiectele fiecărui candidat la consiliul local?

Consilierii nu au proiecte personale, ci acestea sunt identice cu proiectele candidatului la primărie. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani