Rezultatele Programului "Parteneriat pentru Dezvoltare Culturală"

În perioada  26 octombrie 2015 - 26 februarie 2016, am implementat Programul "Parteneriat pentru Dezvoltare Culturală", la care au participat elevi şi profesori din 5 instituţii: Liceul Teoretic "Ion Neculce", Şcoala Generală "Ion Creangă", Şcoala Generală "Garabet Ibrăileanu", Liceul Tehnologic "Petru Rareş" şi Liceul Special "Moldova". 

În prima etapă am realizat prezentări în fiecare clasă din şcolile partenere, fiind coletate peste 60 de idei de evenimente. În a doua etapă au fost implementate 17 evenimente, ce sunt prezentate în rândurile următoare.  

Cele mai reuşite evenimente, realizate de profesori şi elevi, vor fi premiate în cadrul Galei "Premiile pentru Dezvoltare Culturală 2015", ce va fi organizată duminică, 3 aprilie, începând cu ora 13:00, la Centrul de Voluntariat din Clubul Copiilor

"Parteneriat pentru Dezvoltare Culturală" a fost un program care a găsit şi a mobilizat profesorii activi şi a contribuit la dezvoltarea științelor, culturii, a artelor şi a sportului în orașul Tîrgu Frumos prin activităţi şi evenimente inovative, care au venit în întâmpinarea nevoilor elevilor, profesorilor şi comunităţii în ansamblu.

Programul de voluntariat „Parteneriat pentru Dezvoltare Culturală” a reuşit:


+ să îmbunătăţească relaţia profesor-elev-comunitate,
+ să susţină ideile profesorilor şi elevilor,
+ să contribuie la dezvoltarea culturală a oraşului Tîrgu Frumos,
+ să identifice profesorii activi din comunitate şi să creeze o reţea pentru a dezvolta noi proiecte pentru şcoală, oraş şi judeţ,
+ să promoveze voluntariatul şi cetăţenia activă în rândul elevilor. 


Evenimentele propuse şi organizate de către profesori şi elevi sunt: 

  1. Maratonul Filmelor Scurte
Organizator: Dna. Serghi Mihaela, clasa a VIII-a, Şcoala Generală “Ion Creangă
Dată: 9 noiembrie 2015


"Maratonul Filmelor Scurte" a fost propus de clasa a VIII-a. 13 elevi au adus un filmuleţ reprezentativ şi l-au prezentat în faţa tuturor. În urma acestui eveniment am conştientizat o nouă problemă, faptul că tinerii urmăresc în general filmuleţe din care nu au nimic de învăţat sau care îi învaţă lucruri nocive, cum ar fi să râdă de o persoană cu handicap. Iar în urma acestei experienţe am creat Programul AS: Antrenament pentru Succes.


2. O jucărie pentru fiecare copil
Organizator: Căuş Drăgan Elena Giorgiana, clasa a XI-a E2, Liceul Teoretic "Ion Neculce", Târgu Frumos
Dată: 10 noiembrie 2015 şi 25 decembrie 2015
O jucărie pentru fiecare copil a fost creat de Giorgiana, care între timp a devenit o voluntară entuziasmată a organizaţiei. Acest eveniment a inclus două întâlniri, prima a avut loc pe data de 10 noimbrie 2015, moment în care participanţii au construit cutiile ce au fost amplasate în şcoli, cu scopul de a strânge jucării.  A doua întâlnire a avut loc pe data de 25 decembrie 2015, când voluntarii activi ai asociaţiei au mers cu darurile strânse de Giorgiana, la copiii din satul Zmeu. Evenimentul s-a născut din dorinţa Giorgianei de a ajuta copiii săracicu care realiza activităţi de educaţie nonformală în fiecare duminică. În schimbul jucăriilor, copiii au pregătit momente artistice cu care ne-au încântat.


3. Trenul vieţii în Tîrgu Frumos

Organizator: Tărăbuţă Paula şi Petronela, clasa a XII-a F, Liceul Teoretic "Ion Neculce", Târgu Frumos
Dată: 14 noiembrie 2015


"Trenul Vieţii în Tîrgu Frumos" a fost un eveniment realizat de două surori gemene, ce au devenit ulterior voluntare active ale asociaţiei noastre. Ele au propus să recondiţioneze Cimitirul Evreiesc din Tîrgu Frumos. Ideea ne-a plăcut, demult doream să ne mobilizăm pentru a realiza acest proiect, iar propunerea fetelor ne-a convins. Astfel că sprijiniţi cu unelte de la primăria oraşului, am început să curăţăm cimitirul evreiesc. La început am fost demoralizaţi, eram doar 6, iar vegetaţia acaparase aproape totul. A fost o experienţă inedită deoarece ne-a făcut să ne simţim asemenea unor arheologi în misiune. Pietrele acoperite de vegetaţie sunt extrem de frumoase, iar o parte dintre ele, dacă nu vor fi curăţate, vor dispărea. După prima acţiune au urmat alte două, iar din primăvară vom relua lucrările de curăţare şi amenajare. 


4. Adevărul te costă
Organizator: Dna. Frunzuc Valentina, Şcoala Generală “Garabet Ibrăileanu”
Dată: 1 decembrie 2015


Evenimentul i-a scos pe toţi participanţii din zona lor de confort pentru că a constat în diferite provocări. Fiecare elev putea să adreseze oricărui coleg orice întrebare, dar în schimbul adevărului trebuia să plătească un preţ. Preţul era mereu diferit: fie ture în jurul casei de cultură, fie flotări, îmbrăţişări sau alte lucruri. La final, a fost desemnat un câştigător în funcţie de numărul de provocări îndeplinite şi adevăruri aflate, iar întreaga activitate s-a terminat cu un joc de scaune muzicale.


5. Firma de exerciţiu "Folk-House"

Organizator: Dna. Marinescu Magda, Liceul Teoretic "Ion Neculce", Târgu Frumos
Dată: 5 decembrie 2015


Firma de exerciţiu este un proiect început de elevii clasei a 11-a C şi susţinut de Asociaţia Asirys. Câţiva tineri entuziaşti şi dornici să înveţe despre antreprenoriat, au creat un atelier de suveniruri prin care au creat obiecte reprezentative pentru oraşul Tîrgu Frumos, ce se găsesc la Centrul de Voluntariat. Atelierul se desfăşoară în fiecare săptămână, numărul obiectelor crescând în fiecare zi. 


6. Braţările Prieteniei

Organizator: Clasa a IX-a B, Liceul Tehnologic “Petru Rareş”
Dată: 10 decembrie 2015
 

Acest eveniment a fost coordonat de clasa a IX-a B, de la Liceul Tehnologic "Petru Rareş" şi a adunat cei mai mulţi participanţi, printre care elevi de la şcolile "Ion Creangă" şi "Garabet Ibrăileanu" şi foarte mulţi voluntari. Acest eveniment a avut loc în două zile diferite, 9-10 decembrie 2015, fiind implicaţi peste 50 de participanţi care şi-au exersat abilităţile de realiza braţări ale prieteniei, folosind diferite tehnici prezentate de elevii clasei a IX-a. Pasiunea acestora pentru creaţiile textile a fost molipsitoare şi imediat ce evenimentul a început, sala s-a umplut de energie.

7. Safari

Organizator: Dna. Mititelu Cristina, Şcoala Generală “Ion Creangă
Dată: 11 decembrie 2015

Clasa a III-a a creat un safari în care toate animalele sunt fabricate din materiale reciclate. Această idee s-a născut din dorinţa universală a copiilor de a avea o gradină zoologică în apropiere. Pentru că resursele erau limitate, elevii s-au gândit să creeze o grădină zoologică din deşeuri. Animalele create ne-au impresionat, puteţi găsi în Safari-ul din Clubul Copiilor, broaşte ţestoase, şerpi, pinguini, arici şi multe alte mamifere.  

8. Tîrgu Frumos - Oraş de Vis

Organizator: Dna. Mihaela Mihoc, Şcoala Generală “Ion Creangă
Dată: 11 decembrie 2015


Cei 30 de elevi ai clasei I, de la Şcoala "Ion Creangă", coordonaţi de doamna Mihaela Mihoc, au creat un eveniment ce şi-a propus dezvoltarea abilităţilor creative şi practice în rândul copiilor. Aceştia au creat o machetă cu oraşul lor de vis, prezentând o gradină botanică, un parc cu multe leagăne şi blocuri colorate. Am fost impresionaţi de creativitatea copiilor, iar dacă am aplica tot ideile din machetă, Tîrgu Frumos ar deveni cu siguranţă un oraş de vis.


9. Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun şi expoziţie de măşti tradiţionale

 
Organizator: dna. Olga Pavăl, Şcoala Generală “Ion Creangă”
Dată: 13 decembrie 2015


29 de participanţi au fost prezenţi la evenimentul organizat de clasa a IV-a B, coordonată de doamna Olga Pavăl. Acest eveniment şi-a propus să ilustreze câteva dintre cântecele şi obiceiurile tradiţionale de iarnă, aceştia au pus în scenă jocul Ursului, jocul Căiuşilor şi urături de Anul Nou. De asemenea, copii au creat măşti tradiţionale care ulterior au fost expuse la Centrul de Voluntariat. Am fost impresionaţi de munca depusă de aceşti copii şi am apreciat faptul că au fost de acord să expună măştile confecţionate la Centrul de Voluntariat.


10. Magic Story

Organizator: Dna. Vana Sofica, Liceul Teoretic "Ion Neculce", Târgu Frumos
Dată: 14 decembrie 2015


La acest eveniment au fost prezenţi 33 de participanţi şi 4 voluntari care au urmărit spectacolul realizat de clasa a VI-a de la Liceul Teoretic "Ion Neculce", fiind coordonaţi de doamna Vană Sofica. Evenimentul a avut ca principal obiectiv crearea unei atmosfere de Crăciun prin interpretarea unor colinde şi cântece tradiţionale. Două aspecte importante ale acestui eveniment au fost faptul că elevii au decorat Centrul de Voluntariat şi că au invitat elevi cu deficienţe de vedere de la Liceul Special "Moldova", implicându-i în activităţi interactive, contribuind la incluziunea socială a tinerilor cu oportunităţi reduse.


11. Planetarium

Organizator: Dna Grăunte Mariana, Şcoala Generală “Ion Creangă
Dată: 14 decembrie 2015

Elevii clasei a III-a, de la Şcoala "Ion Creangă", coordonaţi de doamna Grăunte Mariana şi-au pus imaginaţia la încercare şi au creat un Planetarium din material reciclate. La acest eveniment au fost prezenţi 34 de participanţi, ce au putut admira sistemul solar confecţionat din materiale reciclate.

12. Ne-Mo

Organizator: Dna. Dumitrache Lorica, Liceul Teoretic "Ion Neculce"
Dată: 15 decembrie 2015

28 de elevi ai clasei a X-a F, coordonaţi de doamna Dumitrache Lorica, au creat produse hand-made, pe care le-au oferit tinerilor de la clasa a X-a, de la Liceul Special "Moldova". Evenimentul a urmărit facilitarea unui schimb de experienţă între elevii celor două instituţii. La întâlnirea dintre grupuri, ce a fost realizată în faţa primăriei oraşului, liceenii de la Neculce au interpretat şi colinde specifice sărbătorilor de iarnă. Am apreciat atât munca depusă pentru obiectele pe care le-au creat, cât şi faptul că au integrat şi tineri cu oportunităţi reduse, creând astfel o mai bună legătură între licee.

13. Provocări şi atitudini de Crăciun

Organizator: Dna. Lupu Mihaela, Şcoala Generală “Garabet Ibrăileanu”
Dată: 17 decembrie 2015

În cadrul evenimentului, 28 de participanţi au primit câte o provocare interactivă şi au realizat momente artistice. Evenimentul a inclus şi comunitatea rromă din Tîrgu Frumos, doi dintre participanţi au interpretat cântece la instrumente, findu-le alături şi bunicul unuia dintre participanţi. Pnetur câteva ore, a fost creată o atmosferă de sărbătoare prin interpretarea unor cântece de Crăciun şi nu numai.  

14. 32 E.T.

Organizator: Dna. Talpalaru Emilia, Liceul Teoretic "Ion Neculce", Târgu Frumos
Dată: 22 decembrie 2015


16 dintre elevii clasei a XI-a D, coordonaţi de doamna Talpalaru Emilia, au realizat o piesă de teatru ce prezintă o zi din viaţa unor elevi de şcoală. Această piesă a fost un pamflet ce a ilustrat problemele pe care elevii le întâlnesc în timpul orelor de curs. Am apreciat felul în care aceştia s-au mobilizat pentru a pune această piesă în scenă.


15. Preambul de Dragobete

Organizator: Dna. Rîznic Cătălina, Liceul Special "Moldova"
Dată: 25 ianuarie 2016


Clasa a X-a, de la Liceul Special "Moldova", coordonată de doamna Cătălina Rîznic, a creat un eveniment care a avut ca obiectiv creşterea nivelului de integrare în comunitate a tinerilor cu deficienţe de vedere şi facilitarea exprimării artistice şi sociale a tinerilor. Acest eveniment a fost unul în care fiecare dintre noi şi-a împărtăşit viziunea despre dragoste, fericire prin intermediul unor activităţi interactive şi prin discuţii libere. Evenimentul a implicat 42 de participanţi, elevi, voluntari, profesori din liceul, dar şi din comunitate.

16. Mica Unire

Organizator: Dna. Simon Eugenia, Şcoala Generală “Garabet Ibrăileanu”
Dată: 27 ianuarie 2016


Clasa a VII-a B de la Şcoala "Garabet Ibrăileanu" coordonată de doamna Simon Eugenia, a organizat un eveniment ce a urmărit conştientizarea importanţei unirii principatelor române şi dezvoltarea abilităţilor de socializare şi comunicare. 28 de persoane au luat parte la acest eveniment care a constat într-un program artistic şi jocuri interactive.

17.  Eu văd sau nu văd

Organizator: Dna. Gisela Petrilă, Liceul Special "Moldova"
Dată: 28 ianuarie 2016


„Eu văd sau nu văd?” a reunit peste 40 de invitaţi, reprezentaţi ai autorităţilor publice locale, directori de şcoli şi grădiniţe, medici, asistenţi sociali, bibliotecari, profesori, părinţi, voluntari şi tineri nevăzători. Evenimentul a început cu câteva exerciţii, invitaţii, legaţi la ochi, au trebuit să se cunoască, după care să se aşeze în ordinea înălţimii. A fost uimitor să vedem cum persoane nevăzătoare îi coordonează pe văzătorii legaţi la ochi.

După tot acest proces, în plen, s-a făcut o simulare, s-a explicat cum trebuie ajutată o persoană nevăzătoare, care sunt regulile şi bunele practici în domeniu. A urmat cina când, din nou, participanţi legaţi la ochi au trebuit să se descurce şi să mănânce pe nevăzute. Au descoperit reguli noi, să iei masa ca nevăzător nu e chiar atât de simplu!
Emoţiile au fost pe măsură, toţi cei prezenţi au fost sensibilizaţi şi au înţeles mai bine nevoile persoanelor nevăzătoare. La final, după activităţile de socializare, mulţi tineri nevăzători şi-au exprimat dorinţa de a deveni voluntari în cadrul Centrului de Voluntariat.

În Tîrgu Frumos, funcţionează de peste 40 de ani, singura şcoală pentru persoane cu deficienţe de vedere, din Moldova, însă rareori vedem în comunitate, persoane nevăzătoare neînsoţite sau integrate pe piaţa muncii. Evenimentul a urmărit să producă o schimbare, iar tinerii cu deficienţe de vedere să fie mai prezenţi în viaţa comunităţii


Programul "Parteneriat pentru Dezvoltare Culturală" face parte din proiectul Centrul de Voluntariat Tîrgu Frumos, un proiect implementat de Asociaţia SUPER TINERI ASIRYS în oraşul Tîrgu Frumos, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondul ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org, precum şi adresa Fondului ONG: www.fondong.fdsc.ro.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani