Sărbatori în Mirosloveşti

Cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă, în Iași și-au făcut apariția ansambluri din mai multe ținuturi (de la Tătăruşi, Lunca Pașcani, Heleşteni, Scobinţi și Mirosloveşti), printre care și câteva ansambluri din Republica Moldova.

 Spectacolul a fost organizat foarte bine. Îmbrăcați în costumele vechi, păstrate de ani întregi, membrii ansamblurilor i-au uimit pe locuitorii ieșeni, care s-au bucurat de ocazia de a vedea vechile obiceiuri care anticipează cea mai importantă perioadă a anului. De asemenea, ieșenii au avut plăcerea de a fi informați asupra tradițiilor, costumelor și obiceiurilor de iarnă (colinde, jocuri cu măști).


Comuna Mirosloveşti, situată în apropiere de orașul Pașcani, este unul dintre locurile din județul Iași unde se mai păstrează vii datinile și obiceiurile de iarnă. Zeci de alaiuri de "Capre", "Cerbi", "Urși" și "Irozi", dar și bătrâni îmbrăcați în straie tradiționale strigând vechiul plugușor.
 

Este cunoscut faptul că Mirosloveşti este una dintre puținele comune din județul Iași în care se mai păstrează vechile tradiții. Formațiile populare și alaiurile din comuna Mirosloveşti au participat la concursuri naționale și au câștigat foarte multe premii.

În data de 20 decembrie, în fiecare an, alaiul din Mirosloveşti participă la festivalul folcloric de"datini și obiceiuri de iarnă" în Iași. De asemenea, în data 27 decembrie 2014 sunt invitați și la parada datinelor și obiceiurilor de iarnă din Fălticeni, Liteni și Vatra Dornei, alaiul mergând cu inimă deschisă, pentru a le arăta tuturor oamenilor că tradițiile din comuna Mirosloveşti se păstrează.

 "În primul rând pentru mine a fost o experiență de neuitat, un public foarte încântat de prezența noastră. A fost o experiență pe care nu o uiți prea repede. Ieșenii sunt un public călduros, primitor, foarte entuziasmat de ceea ce am făcut." - afirmă un membru al ansamblului din Mirosloveşti.

 De asemenea, o altă reprezentantă a acestui spectacol se dovedește a fi foarte mulțumită de efectul activității lor asupra ieşenilor: "A fost un public minunat, care a avut răbdarea de a sta până la finalul spectacolului, moment în care noi am încheiat festivalul. Am fost foarte apreciați de publicul ieșean și aplaudați. A fost un spectacol reușit!"

Venite din adâncul istoriei, obiceiurile de iarnă alcătuiesc o lume miraculoasă în care românii se regăsesc în preajma zilei celei mai lungi a anului vechi, întâmpinându-l pe cel nou. Păstrate cu grijă, obiceiurile de iarnă colorează într-un chip aparte trăirea comunităţilor româneşti şi nobila lor spiritualitate. Alaiul de datini și obiceiuri de iarnă de la Mirosloveşti reprezintă un prilej și o modalitate în același timp de a prezenta tot ce are Mirosloveştiul mai trainic și mai autentic în arta populară făurită de multe generații ale acestor localnici minunați.


Scris de Ioana Comoniţă

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani