Work in progress

Azi am reuşit să ne vedem… după mult timp! Mulţumim tuturor voluntarilor prezenţi, iar celor care nu au putut ajunge, nu le putem spune decât că vom avea nevoie de voi la următoarele întâlniri. ;)

Am vorbit 4 ore, la sediul nostru din Şcoala Trinitas, şi am avut parte de o surpriză plăcută când am intrat în birou, toţi pereţii ne aminteau de felurite proiecte. Mulţumim Larisa! 


Înainte de a intra în detalii, vă spunem că pentru următorii 2 ani, scopul nostru este: să transformăm Tîrgu Frumos într-un oraş asociat cu {tineri creativi, diversitate, inovaţie, cultură, natură, tradiţii, antreprenoriat}... oare cum am putea spune toate acestea într-un singur cuvânt? E o temă de gândire pentru următoarele întâlniri!

Punctat, mai jos, vă redăm ce am pus la cale, azi:

1. Am fost 11 persoane şi ne-am împărţit în 4 ateliere (pentru eficienţă):


- Atelierul de scriere de proiecte. Pentru 1 octombrie pregătim cel puţin 5 aplicaţii: un training pentru tinerii care vor să-şi dezvolte o organizaţie şi nu ştiu cum, un training pe jurnalism/media în cadrul căruia tineri din 12 ţări vor scrie un număr al revistei European Dignities, un schimb de tineri pe cultură (muzicală, dans, tradiţii...), ce va avea ca finalitate un festival nonformal (Insight Culture - e titlul), un proiect pentru a găzdui 2 long-term EVS şi un altul pentru 5 short-term EVS (7 voluntari veniţi prin Serviciul European de Voluntariat). 


Cum lucrăm? La sugestia Antoniei şi Mădălinei vom face un mini-ghid. Pentru toate proiectele menţionate, o echipă restrânsă, cu experienţă, va dezvolta conceptul, după care cei care vor să se implice în procesul de scriere, planificare, vor primi câteva "taskuri" (de exemplu să citească strategia de tineret a UE şi să o explice, în scris, pe scurt).

- Atelierul de fotografie şi film. Chiar de mâine, vom lua interviuri. Începem cu oamenii care s-au implicat cumva în comunitate până acum şi vom termina cu cei care-şi vor dori să se implice! ;) 

De asemenea, vom amenaja un studio foto-video, cu ajutorul lui Bogdan, unde vom realiza un proiect fotografic + documentar, cu titlul:
"Why you should come to Tîrgu Frumos?"/ "De ce să vii în Tîrgu Frumos?" 

Acest atelier e deschis la experimente şi proiecte creative, care să fie conectate cu scopul nostru.  Voi ce idei aveţi?

- Atelierul de tradiţii. Vom începe cu o şezătoare, unde ne vom crea propriile costume populare. De fapt oraşul nostru nu are costum popular şi dorim să-l inventăm! Poate o să fie cu ţinte şi semne moldoveneşti, poate nu, va fi o negociere între generaţii. Vom face un parteneriat cu Biblioteca Tîrgu Frumos, care are experienţă într-un proiect similar şi o reţea de doamne pricepute! De asemenea vom picta semne populare pe borcane de dulceaţă, pietre cucuteniene, sticle goale de vin etc. 


Dar cel mai interesant e că vom reinventa "Drumul Vinului"! Atestarea documentară a Tîrgului Frumos datează de la 5 octombrie 1448, aşadar pe 5 octombrie 2014 vom sărbători 566 de ani. Cum va fi "Drumul Vinului - 566  de ani la răscruce de drumuri", încă nu e clar, e o provocare şi vă invităm la brainstorming!?

De asemenea am discutat despre crearea unui "portofoliu de tradiţii" (dansuri, mâncăruri, muzică, activităţi etc.) pentru/despre oraşul Tîrgu Frumos & cartierele, care să fie tradus şi expus în limba engleză astfel încât cei 100 de tineri din Europa care vor veni la noi în oraş, în următorii ani, să aibă o viziune clară despre ce, cum, unde se pot bucura!


Atelierul de dezvoltare comunitară. Aici intră toate ideile de dezvoltare a oraşului sau a "cartierelor" oraşului. Cel mai faimos "cartier" printre noi, se pare că e Boureni. 
La prima strigare, oraşul ar trebui să fie mai verde şi ne gândim la o activitate de plantare pomi în toamnă, dar şi grădinărit după o strategie concepută de tatăl Ecaterinei (cu experienţă în străinătate). Apoi a fost semnalată problema "griului" şi a lipsei de activităţi interesante pentru tineri şi copii. Aşa am ajuns la ideea de a picta scările de la casa de cultură. Se lucrează la schiţe, de mâine o să cerem aprobări, vedem ce vopsea trebuie, iar dacă totul e bine, vă invităm duminică la pictat povestea oraşului pe scările ce duc către casa de cultură. În acest atelier vom lucra la dezvoltarea de campanii/acţiuni/proiecte diverse în funcţie de nevoile comunităţii. Şi iarăşi întrebăm, voi ce idei năzdrăvane aveţi?

Tot Antonia a fost cea care a întrebat: "dar noi o petrecere mai facem?". Aşa ne-a venit ideea de a merge în perioada 11-13 august în Deltă. Ne luăm corturile şi plecăm într-o aventură cu trenul. Se pare că în anumite oraşe, sate, precum Jurilocva, avem şi voluntari. Cine se alătură?

Cam asta a fost. Bine, au mai fost unele discuţii... dar trebuie să avem şi secrete! Încheiem cu afirmaţia: oamenii pot schimba, numai să vrea! Pentru că dacă vrem, toate aceste idei le vom converti în fapte.

Comentarii

Alexandra Muscalu a spus…
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alexandra Muscalu a spus…
Câte planuri frumoase! Proiectele viitoare se anunță grozave. Până atunci, trebuie să le scriem cât mai bine pentru a fi acceptate. Sper să ne vedem la următoarele întâlniri, dragilor!

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani