Cultură și clădiri pentru Iași – idei

A fost o perioadă când s-a discutat despre amenajarea sau reamenajarea unor zone din orașul Iași. Fie că s-a făcut referire la parcuri, clădiri, străzi, bulevarde, trebuie să știm că forța și valoarea acestor locuri este dată de comportamentul nostru și intențiile noastre culturale. Dacă nu începem prin a ne cizela și a ne modifica percepțiile estetice, artistice și arhitecturale, nu trebuie să ne mai chinuim să ne gândim la ideea unei Capitale Culturale Europene.

Cât privește partea centrală a orașului, mai precis zona unde se află cele trei cinematografe ieșene (doar două mai funcționează – Republica și Victoria – Tineretului fiind de ceva vreme închis), viziunea mea este puțin diferită, dar și îndreptățită. Mulți spuneau că trebuie dărâmate (ca în opera lui Huxley – aruncatu’ e mai bun ca reparatu’), că nu mai avem ce face cu ele. Din contră, cu ceva spirit creativ se pot face multe.

Cinema Tineretului (de pe strada Lăpușneanu)

Aici poate fi amenajat un teatru de vară, pe vechea construcție a cinematografului. Strada Lăpușneanu, cu mai multă îngrijire arhitecturală, va reuși să conecteze la un loc cofetăriile, cafenelele, terasele, librăriile și alte târguri și expoziții ce pot avea loc acolo, cu teatrul de vară. Strada și teatrul pot fi bine conectate și cu Muzeul Unirii și grădina de acolo (care trebuie deschisă mai des pentru public).

Cinema Republica
 

Aici viziunea mea vine și ca o nevoie a orașului. Știm că vechea Filarmonică este într-un impas de modernizare și într-un conflict de posesiune a terenului de acolo. Iașiul a rămas practic fără o sală special amenajată spectacolelor simfonice, recitalurilor, operelor. Spectacolele sunt în momentul de față împărțite între Aula Bibliotecii Central Universitare “Mihai Eminescu”, Colegiul de Artă “Octav Băncilă” și Sala „Eduard Caudella” a Universității de Arte „George Enescu”, asta după ce au fost mutate concertele de la Teatrul “Luceafărul”. Din acest motiv consider că la cinematograful Republica se poate amenaja o altă Filarmonică pentru oraș. Dimensiunea este potrivită, ceea ce va permite cu o organizare interioară adecvată să existe o acustică bună pentru concerte. Sala poate fi folosită în continuare pentru difuzarea de filme. Dupa ce se va rezolva problema Filarmonicii de pe strada Cuza Vodă, Iașiul va putea dispune de două astfel de săli.

Cinema Victoria

Fiind o clădire de dimensiuni mari, mai ales în ceea ce privește numărul de locuri, sala cinematografului poate deveni unul dintre cele mai importante locuri pentru diferite spectacole, premiere de film, teatru. O a doua sală ca dimensiune, după Teatrul Național “Vasile Alecsandri”. Cu o nouă amenajare arhitecturală exterioară, mult mai atrăgătoare, cu siguranță poate deveni un loc bun pentru Festivaluri Internaționale de Film, teatru, muzică și nu numai. În fața cinematografului Victoria se poate amenaja un mic parc, sau o terasă, pentru că în incinta clădirii poate exista un restaurant, o nouă cafenea (oportunitate pentru locuri de muncă, timp liber pentru cei interesați, dar și o bună modalitate de câștiguri financiare ce pot fi reinvestite). Se poate conecta cinematograful și cu Parcul Guliver din spatele librăriei “Junimea” (și acesta trebuie amenajat).

Cu foste clădiri construite pe timpul perioadei comuniste, putem crea un triunghi cultural foarte dinamic, atractiv. Ele pot fi conectate cu alte zone din centru, dar și terasele, restaurantele, clădirile de patrimoniu, parcurile din jurul lor. Pot fi descoperite alte idei, mult mai inovative. Este nevoie de actori publici dornici să facă asta. În primul rând cinematografele trebuie transferate de la Ministerul Culturii către Consiliul Județean Iași sau Primăria Municipiului Iași, pentru că nimeni de la minister nu va fi atât de interesat să investească în oraș, pentru aceste clădiri. Vorbim de turiști, de o creștere a programelor culturale în oraș, de o nevoie ca cetățenii, tinerii să aibă locuri și spații unde să creeze, să performeze, să asiste, să se distreze, relaxeze, să devenim un punct cultural regional și național important. Din acest motiv trebuie să luăm în considerare oportunitățile pe care aceste clădiri le pot oferi.


Scris de Dragoş Andrei Preutescu 
Publicat pe preutescu.wordpress.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani