Cum ne putem hrăni din peisaje?

TED.com este unul din cele mai complexe şi interesante siteuri educative şi inspiraţionale pe care le ştim. Din acest motiv, o să încercăm să-l valorificăm şi să împărtășim cu voi cât mai multe informații pe tema dezvoltării comunitare sau dezvoltării durabile. Începem cu acest material (am inclus şi transcriptul disponibil pe site).

 
"Dorinţa de a trăi altfel poate porni din cele mai neobişnuite locuri. Sunt din Todmorden, un orășel comercial din nordul Angliei, 15 mii de locuitori, între Leeds şi Manchester. Un orăşel destul de normal. Arăta aşa, iar acum arată aşa, cu fructe, legume şi plante aromatice peste tot. Îi spunem „Grădinărit de Propagandă”. (Râsete)

Parcarea de mașini din colţul gării, în faţa Centrului de Sănătate, grădinile oamenilor, și chiar în faţa postului de poliţie. (Râsete) Avem faleze comestibile de-a lungul canalului și avem cimitire roditoare. Pământul e extrem de bun. (Râsete)

Am inventat și o nouă formă de turism, se numeşte „Turism de Legume” și credeţi sau nu, oamenii vin din toată lumea să se uite la răsadurile noastre, chiar şi atunci când nu creşte prea mult acolo. (Râsete) Dar se porneşte o discuţie.

Şi ştiţi, nu facem asta din plictiseală. (Râsete) O facem pentru că vrem să pornim o revoluţie.

Am încercat să răspundem la simpla întrebare: „Putem găsi un limbaj unificator dincolo de vârstă, venit şi cultură care-i va ajuta pe oameni să găsească un nou mod de viaţă? Să vadă spaţiul din jur diferit? Să gândească altfel la resursele pe care le folosesc? Să interacţioneze diferit? Putem găsi acest limbaj? Şi apoi, putem repeta aceste acţiuni? Iar răspunsul părea să fie „da!” Limbajul părea să fie „mâncarea”.

Acum 3 ani şi jumătate câţiva dintre noi ne-am așezat la masa din bucătărie şi am pus totul la cale. (Râsete) (Aplauze) Am venit cu un plan simplu și l-am prezentat adunării publice. N-am consultat experți, n-am scris un referat. Suntem sătui de așa ceva. (Râsete) Am spus la acea adunare publică în Todmorden: „Uite, hai să ne imaginăm că orăşelul nostru e axat în jurul a trei platouri. Un platou al comunității, al vieţii cotidiene. Un platou de învăţare, ce-i învăţăm pe copii la şcoală, ce fel de aptitudini noi împărtăşim, și afacerile, ce facem cu banii din buzunar ce fel de afaceri alegem să sprijinim.

Acum, să ne imaginăm aceste platouri amestecate cu acţiuni comunitare axate pe hrană. Dacă începem să învârtim unul din platouri, e minunat, ar începe să dea încredere oamenilor. Dacă apoi învârtim platoul comunitar al învăţării, împreună cu cel al afacerii, avem un adevărat show, avem un teatru de acţiune. Începem să ne bazăm pe puterile noastre. Începem să reinventăm comunitatea noastră și facem toate astea fără vreun document de strategie. (Aplauze)

Şi mai e un aspect. N-am cerut permisiunea nimănui să facem asta, doar am făcut-o. (Râsete) Şi cu siguranţă nu aşteptăm să primim un cec în cutia poştală pentru a porni. Cel mai important, nu suntem descurajați de argumentul sofisticat care spune: „Acțiunile mărunte sunt fără sens în faţa problemelor viitoare”, pentru că am văzut puterea micilor acţiuni şi e minunată.

Deci, înapoi la adunarea publică. Am expus propunerea în adunare în două secunde, apoi sala a explodat. În viaţa mea n-am văzut aşa ceva. Şi a fost la fel în fiecare loc, în fiecare oraş în care ne-am spus povestea. Oamenii sunt gata şi răspundă la povestea mâncării. Doresc acţiuni pozitive în care să participe. În mintea lor ei ştiu că e timpul să-și asume responsabilităţi personale, să fie mai buni unul cu altul şi să investească în mediul înconjurător.

De la acea adunare de acum 3 ani şi jumătate, a fost ca un vârtej. Am început cu un simplu schimb de seminţe. Apoi am luat un teren, o fâșie pe marginea şoselei principale care era de fapt toaleta câinilor, şi am transformat-o într-o încântătoare grădină de plante aromatice. Am luat colțul parcării din gară pe care l-aţi văzut şi am făcut straturi de legume de unde toţi puteau culege. Am mers la doctori. Chiar se construise un centru medical de 6 milioane de lire la Todmorden şi, din motive pe care nu le înţeleg, erau înconjurați cu spini. (Râsete) Deci, am mers la doctori şi le-am spus: „V-ar deranja dacă i-am scoate?” Au spus: „OK, cu condiţia să obţineţi autorizaţie, s-o scrieți în latină și s-o faceți în triplicat”. Așa am făcut și acum sunt pomi fructiferi, arbuşti, plante aromatice şi legume în jurul centrului chirurgical. Sunt multe alte exemple cum ar fi porumbul din faţa postului de poliţie, centrul pentru vârstnici unde am plantat legume pe care le pot cultiva şi culege.

Dar nu-i vorba doar de a cultiva, pentru că suntem toţi parte în acest puzzle. Îi folosim pe cei cu simț artistic din comunitate și facem aranjamente fabuloase în răsaduri să explice oamenilor ce creşte acolo. Sunt mulți care nu recunosc o legumă dacă nu e ambalată în plastic etichetată cu instrucţiuni pe ea. (Râsete) Așa că unii oameni au scris: „Dacă arată aşa, nu culegeți, dar dacă arată aşa, serviţi-vă!” Astfel împărtăşim şi suntem amabili.

Iar cei ce nu vor să facă niciuna nici alta, poate vor să gătească. Le culegem în sezon și le ducem la restaurante sau la biserică sau oriunde sunt oameni. Mergem la oameni şi le spunem: „Suntem toţi parte din acest puzzle local, sunem toţi parte din soluţie.”

Şi apoi, ştiind că avem „turişti vegetali", pe care-i iubim la nebunie, sunt fantastici, ne-am întrebat cum să le oferim o experiență și mai plăcută. Așa că am inventat, fără să întrebăm, bineînțeles, „Incredibilul traseu verde comestibil". E o alee de grădini de expoziție, faleze comestibile, cu albine și povești despre polenizare, e un traseu pe care l-am conceput care trece prin tot orașul, pe lângă cafenele, magazine, prin piață, nu numai dus-întors până la supermarket. Sperăm că schimbându-le plimbarea prin oraș le schimbăm și comportamentul.

Apoi există al doilea platou, cel al educației. În parteneriat cu un liceu am creat o societate. Am proiectat o unitate acvaponică pe un teren neutilizat din spatele liceului, iar acum vom creşte peşti și vom cultiva legume într-o livadă cu albine. Copiii ne ajută să construim și sunt în comisie. Deoarece comunitatea a dorit să susțină liceul, acum la liceu se predă agricultură. Mulțumită acestui fapt ne-am întrebat, pentru tinerii care n-au avut o calificare niciodată, dar cărora le place mult grădinăritul, cum le putem oferi o experiență mai semnificativă.

Aşa că am obţinut un teren donat de centrul local de grădinărit. Era foarte mlăștinos, dar incredibil, doar prin muncă voluntară l-am transformat într-un centru de formare al grădinarilor de piaţă. Include solarii și răsaduri înălțate și tot felul de moduri de-a lucra cu pământul și de a-ți spune, poate e o îndeletnicire de viitor pentru mine. Făcând asta, niște academicieni au spus, „Ştiţi, am putea ajuta oferind un curs de horticultură comercială. Oricum nu există vreunul disponibil." Va fi lansat anul acesta. E un experiment în întregime voluntar.

Mai există și un al treilea platou. Când te plimbi printr-un peisaj comestibil, înveți noi aptitudini și devii interesat în culturile de sezon, poate vrei să cheltui din banii tăi ca să ajuți producătorii locali, nu doar legume, ci și carne, brânză, bere sau orice altceva.

Dar suntem doar un grup comunitar de voluntari. Ce putem face? Am făcut câteva lucruri simple. Am adunat fonduri, am inițiat niște tăblițe cu titlul „Comestibil Incredibil", le-am distribuit în piață fiecărui producător local, iar ei au scris pe ele ce vindeau în acea săptămână. Foarte popular. Oamenii se îngrămădeau în jurul lor. Vânzările au crescut.

Apoi, am stat de vorbă cu fermierii și le-am spus că vorbim foarte serios, dar nu ne-au prea crezut. OK, ce mai puteam face? Știu. Dacă facem o campanie pentru un produs şi dovedim că există loialitate locală pentru acel produs, poate-şi schimbă părerea şi-şi dau seama că vorbim serios.

Am lansat campania, m-a amuzat denumirea, „Fiecare ou contează”. (Râsete) Am pus producătorii pe Harta de Ouă, o hartă stilizată a Todmorden-ului. Toți care-şi vindeau ouăle în exces la poarta casei, perfect legal, vecinilor, au fost puși pe hartă. Am început cu 4, acum avem 64 pe hartă. Rezultatul a fost că lumea mergea în prăvălii și cerea ouă locale de Todmorden. Astfel, unii fermieri și-au mărit numărul de păsări crescute în libertate și au continuat cu păsările pentru carne. Deși au fost paşi foarte mici, încrederea economică locală crescândă a început să se vadă în mai multe feluri. 

Acum avem fermieri care produc brânză, cresc mai multe păsări și rase rare de porci. Fac pateuri și plăcinte şi lucruri pe care nu le făceau înainte. Avem tot mai multe tarabe cu alimente produse local şi, într-un sondaj făcut de studenţii locali, 49% din comercianții de produse alimentare spun că veniturile le-au crescut datorită a ceea ce facem noi. Şi suntem doar voluntari şi e doar un experiment. (Râsete)

Nimic din asta nu e știință avansată, ingenios sau original. Dar e o acţiune colectivă şi incluzivă. Nu-i o mişcare de la care oamenii se pot eschiva. E o mişcare pentru toată lumea. Avem un motto: Dacă mănânci, participi. (Râsete) (Aplauze) Indiferent de vârstă, venit, cultură.

A fost un adevărat vârtej. Dar înapoi la prima întrebare: Este replicabil? Da! În mod cert.

În peste 30 de oraşe din Anglia, „Comestibil Incredibil" prinde rădăcini. În diverse moduri, după voia lor, încearcă să-şi schimbe viaţa. Avem comunităţi în toată lumea, America, Japonia. Incredibil, nu-i așa? America, Japonia, Noua Zeelandă. După cutremurul din Noua Zeelandă, oamenii ne-au vizitat ca să incorporeze spiritul public creat în jurul cultivării locale în inima orașului Christchurch.

Nimic din toate astea nu costă mult, nu necesită birocrație, dar cere o altă perspectivă. Te pregătești să ajustezi bugetul și programul de lucru cu scopul de a crea cadrul încurajator prin care comunitățile pot înflori.

Avem câteva idei în răsaduri. Autoritățile noastre locale au decis să facă orice loc comestibil și pentru asta au decis să facă două lucruri.

Întâi, au creat un registru al parcelelor disponibile, le-au listat în banca de comestibile astfel încât comunitățile să le poată folosi oriunde locuiesc și le-au legalizat cu un permis.

Iar apoi au promis ca fiecare angajat din administrație să ajute comunitățile să crească și să-i ajute să mențină spațiile.

Deodată am văzut acțiune pe teren din partea guvernului local. Vedem în linia principală. Răspundem creativ la ceea ce ne-a cerut Rio. Multe puteți face. Să listez doar câteva. Unu, vă rog nu plantaţi spini în locuri publice. E risipă de spațiu. Doi, vă rog creați peisaje comestibile astfel încât copiii noştri să se plimbe pe lângă mâncarea lor zi de zi, pe străzi, în parcuri, peste tot. Sugerați proiectanţilor locali să pună punctele alimentare în centrul oraşelor, să nu le surghiunească la periferii unde nimeni nu le vede. Încurajaţi toate şcolile să ia asta în serios. Nu e un exerciţiu second-hand. Dacă vrem să inspirăm fermierii de mâine, vă rog, lăsați-ne să spunem fiecărei școli: „Creați un obiectiv din importanța mediului, a hranei locale și a culturii solului. Inoculați asta în inima comunității din școală și veți forma o generație diferită."

Sunt multe lucruri pe care le puteți face, dar asta e simplu. Printr-un proces organic, printr-o recunoaștere sporită a puterii acțiunilor mici, începem să credem în noi înșine, din nou și în capacitatea noastră, a fiecăruia, de-a construi un viitor diferit, mai bun, iar, după părerea mea, asta-i incredibil. Mulţumesc! (Aplauze) Mulţumesc mult!"

Comentarii

Postări populare

Etichete

Arts_Lab_5.044 European Union44 centrul_de_voluntariat_tirgu_frumos43 ASIRYS40 Şcoala Nonformală de Antreprenori Sociali37 comunitati36 EVS35 folcloristica34 Changemakers29 Erasmus +28 Sports_Activator28 Changemakers_Romania27 schimb de tineri27 Mesageri împotriva discriminării26 Arts_Lab25 Changemakers_projects25 Tirgu Frumos25 festivalul_folcloristica25 ErasmusPlus24 Erasmus_Sport24 resurse24 training24 proiecte_super_tineri_asirys23 Targu Frumos22 centrul de tineret ASIRYS22 voluntariat21 Turcia20 recenzie20 voluntarii recomanda20 Dansez cu IMPLICARE19 Young_European_TroubleShooters19 dans19 building_bridges17 Bianca Aelenei16 Nikolia_Papadopoulou16 dezvoltare comunitara16 international16 open_call16 youth exchanges15 Târgu_Frumos14 departamente14 voluntar_european14 ASIRYS_EVS13 Italia13 concurs13 voluntari13 youth_exchange13 ESC12 Turkey12 dissemination12 festival12 finantare12 interviu12 reports12 SHOW YOUR TALENT11 carti11 ceramist11 dance11 film11 200_evenimente10 Alexandra Muscalu10 Demet_Durdu10 Eliana_Colzani10 Ioana_Ursache10 Krista_Lipska10 Leire_Saenz10 Moldova10 Ruginoasa10 Slovenia10 YouthFotoVideoTek10 discover ASIRYS10 party10 Cucuteni9 Cucuteni-Alternativ9 Erasmus9 Greece9 Hanul_Choi9 craftastic9 schimb_de_tineri9 tineri9 50 evenimente nonformale8 Consiliul_Local8 Deniz_Ataman8 European_Dignities8 Kids_Rights8 Omar_Franco8 Pascani8 Polonia8 Primăria_Tîrgu_Frumos8 Tineret în Acţiune8 campanie de recrutare8 conferinta8 english8 implicat8 opinii8 partners8 politică8 proiect_finalizat8 seminar8 sport8 volunteering8 Grecia7 Kubra_Akarsu7 ONG7 Rroma_HeArt7 Sara_Torrijos7 Spain7 Tara lui Stefan cel Mare7 bal mascat7 experiențe_de_voluntariat7 foto-reportaj7 fotografie7 proiecte7 Bulgaria6 Dragos Preutescu6 Europa6 Federica_Colzani6 Iasi6 Thessaloniki6 TiA6 Tirgu_Frumos6 Wasan_Abusummaqah6 Ziarul care te Implică6 Zmeu6 antreprenoriat social6 atitudine6 children_rights6 comunicat6 concurs de fotografie6 evenimente6 feedback6 ghid6 rezultate Dansez cu IMPLICARE6 scoala_de_valori6 sediul ASIRYS6 studiu_de_caz6 tabara de dans6 tabara la mare6 talent6 voluntar ASIRYS6 Alexandra Matache5 Arsis5 Cihan5 Corina_Chircea5 Fatma Mohamed Ibrahim Mahmoud5 Franța5 Iasmina_Mancaș5 KA2_projects5 Maja_Mörchen5 Music Drops 4 Europe5 Parcul ASIRYS5 Primaria Voluntara5 Spania5 Sulina5 Valentin_Denis5 Yavuzhan_Gumus5 aniversare5 closer to oxford5 competitie5 democratie participativa5 fotojurnalism5 quarantine_life5 raport5 resurse umane5 sedinte5 tinar5 training nonformal5 Ahmed_Hakmi4 Alin_Constantin_Costin4 Aliye_Ceylan4 Andreea Creţu4 Armenia4 Baltati4 Chiara_Gentili4 Dajana_Zharassov4 Elsa Bernevic4 Finlanda4 Fiona_ONeill4 Georgia4 Hajer_Ben_Hadj_Sghaier4 Hassan_Ghonim4 Iesi la sport4 Lungani4 Mugla4 Muhammed_Ali4 New Media Dance Camp4 Povestea Coregrafica a Succesului4 Raphaelle_Kent4 România4 Sandro_Piliu4 Sicilia4 Tinerii mileniului III - Între bine şi rău4 Turing_Scheme4 Verbania4 Violeta_Roca4 Youth in Action4 Zilele Diversitatii in Targu Frumos4 activitati_voluntariat4 advocacy4 agricultura ecologica4 beneficiile voluntariatului4 cimitir_evreiesc4 cocalari4 cod_pic4 comunicat_de_presa4 dezbatere4 dezvoltare durabila4 echipa4 echipele4 educatie nonformala4 expoziție4 internship4 jurnalism4 lobby4 meet_our_volunteers4 monologuri inteligente4 new-media4 parteneriat_pentru_dezvoltare_culturala4 parteneriate4 schimb de experienta4 spectacol4 sports4 traditii4 voluntari_asirys4 APV3 ARDOR3 Berlin3 Bogdan Fuior3 Carla_Ditmeyer3 Cehia3 Cipru3 Clubul_Copiilor3 Comisia Europeana3 Craciun3 CulToEngage3 Deleni3 Dragobete3 Ebet_Nathanel_Bautista3 Fasano3 Feredeni3 GOOD VAMPIRES MEETING3 I love my project3 Italy3 Koycegiz3 LEARN TO GET INVOLVED3 Mentor3 OUT IN3 Olha_Popova3 Portugalia3 SEE3 Sena_Yavuz3 The NEXT Effect3 Vaslui3 afaceri sociale3 agricultura3 antreprenoriat3 apel_voluntari3 aplicatii3 arta3 articole_troubleshooters3 asociatia ASIRYS3 call_volunteers3 cantec3 cenaclul literar nonformal3 critica3 dezbatere online3 diseminare3 europarlamentare3 evenimente_departamente3 flash-mob3 gender_out_of_the_box3 long_term_volunteering3 misiune3 muzica3 nașpa3 olimpiada_de_evenimente3 oportunitati europene3 parada3 parteneri3 partnership_call3 pasiune3 pitipoance3 premii3 proiecte internationale3 proiecte_Erasmus_20223 raport_intermediar3 rezultate3 schimburi_de_tineri3 short_EVS3 show3 sponsorizare3 sprijină3 stagii de practica3 strategie3 super tanar3 testimonials3 the_beautiful_fair_town3 turism3 vampires3 youth3 Şcoala de Nevăzători3 1 iunie2 20092 50 de evenimente2 6_months_volunteering2 AIESEC2 Act_House2 Albania2 Anamaria_Avadanei2 Anglia2 Anul Nou2 Balul Mesagerilor2 Băiceni2 Cantacuzino2 Charlemagne2 Cluj_Napoca2 Comunități_Școlare_în_Sinergie2 Crucea2 Cutezatorul Falesti2 Dana_Danescu2 EU2 Echipa de Volei "Solidaritatea"2 Eskişehir2 Estonia2 Europa_20202 Euroscola2 Experiential_Museum2 Experiential_Rroma_Museum2 Festivalul de la Vulcan Fiii Muntelui2 Festudis2 Festudis 20102 Germania2 Grow2 Husi2 Istanbul2 Korea2 La multi ani2 Larisa_Zugravu2 Leonardo da Vinci2 Liceul_Special_Moldova2 Lituania2 Macedonia2 Madalina_Enea2 Mihaela Diana Podariu2 Miss Festudis2 Moş Crăciun2 Murska_Sobota2 Muzeul_Experiential2 PBA2 Parcul_Memorial_Evreiesc_Târgu_Frumos2 Parlament European2 Play for Orphans2 Portugal2 PovesTea2 Producteev2 Rafael_Raețchi2 Rakican2 Raluca Idor2 Romania2 Sports Activator2 Tineret in Acţiune2 Total2 Târg-de-Crăciun2 UE2 UK2 UNICEF2 Uganda2 Unconventional Ways in Traditional Arts2 Volunteers_without_borders2 antidroguri2 apel_national2 argumentare2 arte2 articole voluntari2 asociatia Tg Frumos2 asociatie tineret2 bootcamp2 burse2 business party2 cercetare2 claca2 comunitate2 conferința_Arts_Lab2 costum_popular2 creativitate2 cultură2 curs2 cursuri de dans gratuite2 dezvoltare economica2 dezvoltare_rurala2 dezvoltarea endogena2 diseminare proiect2 dizabilitate2 eseu2 facilitator_comunitar2 fair_town2 feedback voluntari2 festivalul_Eminescu_nonformal2 festivalul_magia_baloanelor2 film motivational2 film scurt2 finantare europeana2 folcloristica_ediția_VI2 frumos2 fundraising ASIRYS2 grupele de mesageri2 hand-made2 infopack2 journal2 jurnal_de_voluntar2 kick-off_meeting2 lecturi urbane2 love2 magazine2 manager de proiect2 marketing2 media2 mobilităţi2 mocirla2 model_buna_practica2 motivatie2 muzee2 olanda2 oportunitati internationale2 povestea ASIRYS2 povestea bunicilor2 premiu I la Festudis2 premiu originalitate2 problemele de mediu2 producatori_locali2 profesori2 programul activitatilor2 proiecte_Erasmus2 radio2 recenzii2 revista Stud-Life2 rezultate selectie2 rroma2 rromi2 rural2 sezatoarea2 social entrepreneurship2 social_entrepreneurship2 solidaritate2 super_tineri2 supertineri2 sustenabilitate2 testimoniale_voluntari_locali2 tineri responsabili2 trenul_vieţii2 volei2 volleyball2 voluntari_locali2 workshop2 youthpass2 ziua mondiala impotriva tutunului2 "Născut adult"1 10_ani1 2%1 2013: European Year of Citizens1 20141 26 februarie1 7YSE1 AMPM1 ANST1 Adana1 Adina_Chircea1 Adolescentin1 Alexandra_Antonia_Amarandei1 Aliko Muska1 Alin Gilca1 Alina_Helga_Tunza1 Anca Spinu1 Andreea Vieru1 Anisia Cojocaru1 Antakya_Hatay1 Arbinger1 Asap1 Ashta_Amorós_Abelló1 Athens1 Aventurile_Copilăriei1 Barcelona1 Beatrice_Dumitru1 Belfort1 Bogdan Frentescu1 Bosnia_Herzegovina1 Brave_Mind1 British Council1 Bruxelles1 Bun_Comun1 Buse_Karakaya1 Butea1 Buznea1 CESE1 CV1 Canary_Islands1 Caraibe1 Caravana_Muzeelor_Alternative1 Carol Derla1 Casa_d'Abobora1 Catalina_Mutihac1 Cengiz_Arslan1 Centrul Ratiu1 Centrul Regional de Prevenire1 Chivas_Regal1 Coerent1 Comitetul_Economic_Social_European1 Common_Good1 Consiliul_Director1 Cornelia Cîtea1 Cosmin Şerban1 Cosmin_Boca1 Costel_Florea1 Costin Chirica1 Covid-191 CreativiTea1 Croatia1 Daria_Liță1 David_Harpa1 De ce iubesc România?1 Denisa_Smerciu1 Diana_Andreea_Ciobăniță1 Digital_Youth_Work1 Dimitar Benev1 Din_Vatra_Satului1 Diogo_Vasconcelos1 Domnul_de_Karate1 Dublin1 Duran_Bilgin1 Durău1 EEA_grants1 EYE1 Ebru_Buz1 Eda Zarife1 Educativa1 Elena_Căulea1 Elena_Prună1 Elena_Tanasuc1 Elena_Vintilă1 Elif Ipek Demir1 Elif_Nur_Güngörmez1 Eminescu1 En1 Enel_Cuore1 Erasmus_Virtual_Exchange1 Eurhope1 Europe1 Europe_for_Citizens1 Europe_on_a_Doorstep1 European_Mozaic1 Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi1 FOND1 Faces2Hearts1 Falesti1 Festivalul_Din_Vatra_Satului1 Florin_Păduraru1 France1 Fresh_Perspective1 Fănică_Isac1 Fărcășeni1 GDPR1 Gabrovo1 Georgiana_Anghel1 Getodava1 Gheorghe_Ciobanu1 Gheorghe_Tătaru1 Green_Village1 Grundtvig1 Halloween1 Holocaust1 Horatiu_Malaele1 Hugo_Agra_Gomes1 Hurgheşelul1 Hăbășești1 ID201 IMM1 IMPLICARE1 I_want_to_be_a_Doctor1 Iaşi1 Interview1 Ioana Todica1 Ioannina1 Ioannis_Pitris1 Ionel_Vatamanu1 Ionela_Amăriuței1 Irlanda1 Iskederun1 Izabela_Duminica1 JEMOM1 Japan1 Join_Us1 Kosovo1 Lapusneanu1 Laura_Raduta1 Letonia1 Liceul_Tehnologic_Petru_Rareş1 Liliana_Loghin1 Luciana_Ioan1 Madrid1 Maria_Tucan1 Marmara1 Mentor pentru un boboc1 Michele_Martino1 Mihai_Daniel_Lupuleasa1 Miroslovesti1 MultipleQ1 Muzeul_Experiential_Rrom1 Muzeul_Memorial_Evreiesc1 Network_of_Town1 Nicola_Feodot1 Nina Diviza1 Norvegia1 ONU1 Oana Nechita1 Open_Society_Foundations1 Open_Space1 Orizont_20201 Oviedo1 Oţeleni1 PR o dialoguri inteligente1 PRO monologuri inteligente1 Palermo1 Parcours Le Monde1 Patras1 Peru1 Petruţa_Secară1 Pinar Çorbacioğlu1 Podu_Iloaiei1 Pohoda1 Poland1 Process_Of_Changes1 RIS1 RIUF1 RURBAN1 Raise your voice1 Raluca_Chitescu1 Rareș_Bălașa1 Razboieni1 ReThinkLocal1 Rob_stories1 Rroma and Friends Village1 SMART1 SPORT SOLIDAR1 Sabien_Ceuppens1 Sakarya1 Salut Prieteni1 Sara_Lutres1 Scobâlţeni1 Sebastian_Butnaru1 Sedentarii sun naspa1 Sedentarii sunt naspa1 Serendino1 Serkan_Berber1 Set_up1 Shadi S.1 Sharing_Our_Treasures_for_a_Better_Future1 Siauliai1 Simpozionul_de_Arte_Vizuale_Human1 Sno0pY1 Solidarity Volleyball Team1 Soros1 SpAct1 Sports Activator in İskenderun1 Strasbourg1 Strunga1 Super Tineri ASIRYS1 Super_Teach1 TED1 Targu_Frumos1 The age of stupid1 Todirești1 Tomeşti1 Tool Fair - IV Edition1 Trebinje1 Valencia1 Vasile_Afilipoaie1 Vasilica_Serban1 Velizara_Koleva_Pencheva1 Vlad Diculescu1 Vlad_Stefan_Plaiu1 We_Feel_Solidarity1 YET1 YEYS1 YWSiA1 YiA1 Youth_Wiki1 Youth_Work_Students_in_Action1 ZEN1 Zoom1 acreditare1 adoptă_un_voluntar1 afaceri1 agroturism1 amenajare1 antidiscriminare1 arhitectura1 articol1 asociatie Targu Frumos1 asociatie de tineri1 assignment1 audiere publica1 autorităţi publice1 award1 beneficii educaţia nonformală1 bine de ştiut1 bingo1 boboc1 book1 calitate1 campionat1 caravana1 case_study1 cercul_de_poezie1 cerere_de_ofertă1 chestionar1 child_abuse1 child_voice1 citizenship1 clubul_antreprenorilor1 clubul_pasiunilor1 colaje1 colindat1 competente1 comuna1 comunitarism1 comunitatea_proprietarilor1 concurs de scurt metraje1 conference1 contact1 contracte1 coursera1 cover1 creatii1 culture_shapers1 curiozitati1 curs_gratuit1 cursuri online1 cântecul_Târgu_Frumos1 danceweb1 dans tiganesc1 dansuri lipovenesti1 dansuri populare1 dansuri tiganesti1 declaraţia 2001 declaraţia 2301 decopera_voluntariatul1 design1 dezvoltare personala1 dezvoltare_culturală1 dezvoltare_durabilă1 dictionar1 digitalizare1 diseminare SNAS1 distractie1 diversitate1 documentar1 drama_tools1 drumul_vinului1 echipa_super_tineri_asirys1 echipe1 edmundo1 educatie1 educatie_ecologica1 evaluation1 eveniment studenţesc1 eveniment_intercultural1 eveniment_troubleshooters1 excepționali1 experimente1 facultate1 femeia1 ferme1 festival_experimental filme_scurte_Folcloristica1 festivalul_atelierele_lui_dragobete1 film adevarat1 finanțatori1 folk_wisdom1 fonduri_structurale1 formare1 gala1 gender1 generaţia Supravieţuitorii1 grant1 grow_your_ngo1 guide1 hip-hop1 horoscop1 horticultura1 iarna1 inaugurare1 incalizirea globala1 includere1 informal1 inovare1 inscriere1 inteligenţe_multiple1 intreprinderi_sociale1 introducere_in_voluntariat1 ion_ionescu_de_la_brad1 istorie1 iversity1 joc de imaginatie1 journey1 karaoke1 laboratoare1 leaders1 legilație1 letsgetgreen1 licee1 liceu1 liceul_Trinitas1 liceul_ion_neculce1 lideri1 lupta impotriva discriminarii1 making of1 manager_de_proiect1 mandate1 maratonul_evenimentelor_creative1 masa rotunda1 mass_media_lab1 mediu1 melodia ASIRYS1 mesteri1 meşteşuguri1 micro_finanţare1 migratie1 mission_impossible1 model de viaţă1 moneda_asirys1 multiple_intelligences1 muzica clasica1 mystery shopping1 natura1 noaptea1 nonprofit1 noutăţi1 obiective SMART1 old_city1 on_arrival1 opinii SNAS1 opt_ani1 oratorie1 oraşe_mici1 participanţi1 partner_up1 partnership_building_activity1 pasaport1 plan strategic1 poezia1 portal Tirgu Frumos1 poze1 preambul_de_dragobete1 preselectie1 prezentare1 prietenie1 productivitate1 program1 proiect_strategic1 proiecte in Targu Frumos1 proiecte tineret1 proiecte_20151 proiecte_20161 proiecte_aprobate1 projects1 projects_20181 proprietati_Targu_Frumos1 propuneri1 provocari1 public speaking1 punctaje1 quilling1 recenzie_oraş1 recrutare tineri1 regenerare_urbana1 regulament1 reguli1 responsabilitate1 robotică1 roma1 rroma_village1 rules1 rural_voluntar1 rusi_lipoveni1 sah1 sate1 schimbare1 schimburi_de_experienta1 scoala_populara_tirgu_frumos1 scrabble1 sedentari1 selection1 sesiune evaluare1 sindrom down1 solutii1 spanish1 sponsori1 spoturi creative1 stagiari1 star1 stema1 stiri1 stop1 study visit1 super_desenatori1 sărbători1 targ de jucarii1 targuri1 teatru1 tenis1 tenis_de_masă1 the land of choice1 toleranţă1 toolbox1 travel1 târg1 vampire1 vernisaj1 vizită_de_studiu1 viziune1 voluntar_ASIRYS1 voluntar_digital1 world_of_roma1 worshopuri multiculturale1 ziar1 ziua copiilor1 ziua internationala sindrom down1 întreprinzători1 İrfan_Kalin1 İskenderun1 Şanlıurfa1 Şcoala_Ion_Creangă1 şcoală1 Ţara_Galilor1 Ţibăneşti1
Afișați mai multe