Personalităţi marcante prin şi din Tîrgu Frumos

Dacă vă întrebaţi ce personalităţi au trecut sau provin din Tîrgu Frumos, iată câteva informaţii…

- Vasile Alecsandri, care în vechiul rateş (han) s-a întâlnit cu Paulina Lukasiewicz, viitoarea Paulina Alecsandri;

- De aici îşi lua Mihail Sadoveanu căruţaşii lipoveni cu care mergea la vânătoare în pădurile Braieştilor (vol. “Ţara de dincolo de negură”, cap. VIII -”Ploaia, în pădure departe”).

- Ştefan cel Mare şi Petru Rareş, de la acesta din urmă se păstrează în centrul oraşului o biserică ridicată de soţia sa Doamna Elena.

Dar dintre personalităţile culturii noastre naţionale, cele care se leagă mai strâns de Tîrgu Frumos, fie prin locul naşterii, fie prin petrecerea unei părţi a vieţii lor aici, amintim:

- Ion Neculce (1672-1745) cronicar şi primul scriitor – a trăit o parte din viaţa la moşia sa de la Prigoreni (la cel mult 4 km. de Tîrgu Frumos), unde a fost şi înmormântat.

- Petru Poni (1841-1925) – chimist şi minierolog, pioner al învăţământului chimic din ţara noastră, s-a născut la Săcăreşti, comuna Cucuteni, nu departe de Tîrgu Fumos. Şcoala primară o urmează la Tîrgu Frumos.

- Dumitru Theodor Neculuță (1859-1904), considerat a fi primul poet proletar din literatura română, s-a născut la Tîrgu Frumos şi era de profesie muncitor cizmar.

- Garabet Ibrăileanu (1871-1936) este, credem, personalitatea cea mai marcantă dintre oamenii de seamă ai ţării noastre. Garabet Ibrăileanu s-a născut pe 23 mai, la Tîrgu Frumos, fiind armean de origine. A fost un critic și istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar și romancier român.

- În Tîrgu Frumos au copilărit Grigore Trancu (primul ministru al muncii în guvernul Averescu) şi sora sa Marta Trancu Rainer, prima femeie chirurg din România.

Personalităţi importante care au plecat din oraşul nostru: Emilian Marcu (poet), Valentin Talpalaru (poet), Constantin Munteanu (prozator, scenarist), Lucian Merisca (scriitor SF, redactor Radio Iaşi), Eugen Pleşca (fost primar al Sectorului III din Bucureşti şi fost prefect al capitalei), Constantin Muntean (fost director de imagine – TVR Iaşi), Roman Ştefan (fost consilier al prefectului).

Sursa: Biblioteca Oraşului Tîrgu Frumos

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani