Misiunea Asociației ASIRYS


"Prin voluntariat fiecare are ceva de câştigat, câştigurile variind de la satisfacţia personală la experienţa acumulată, de la prietenii la contacte profesionale utile. Dar principalul câştig este o comunitate mai sănătoasă, mai unită, mai armonioasă, mai caldă şi mai încrezătoare în propriile forţe şi, deci, mai puternică."
(declaraţia de voluntariat a Asociaţiei ASIRYS)

Asociaţia non-guvernamentală SUPER TINERI (ASIRYS) este constituită juridic în februarie 2009. Asociaţia este prezentă prin proiectele derulate pentru comunitate din iunie 2008, iniţial activând ca şi grup informal de tineri. 

De ce SUPER TINERI? Pentru că „super” este un cuvânt specific tinerilor atunci când li se întâmplă lucruri bune, iar tineri pentru că asociaţia este formată din tineri. De unde ASIRYS? ASIRYS este un acronim format din iniţialele valorilor cheie pe care le promovează organizaţia: Atitudine, Solidaritate, Implicare, Responsabilitate, Youth (Tinereţe), Succes.

ASIRYS e o organizaţie nonprofit care promovează participarea autentică în viaţa comunităţii prin voluntariat şi educaţie nonformală. 

În acest moment în cadrul asociaţiei activează în jur de 50 de voluntari, însă Asociaţia SUPER TINERI este mereu în contact cu tinerii prin proiectele derulate şi continuă să atragă tineri spre voluntariat şi educaţie nonformală.

Constituirea asociaţiei s-a realizat ca răspuns la problemele sociale şi economice pe care le întâmpină oraşul Tîrgu Frumos, probleme care îi afectează în mod direct şi pe tineri. Din acest motiv, scopul şi obiectivele asociaţiei nu se axează doar pe o singură problemă, fiind vizată dezvoltarea durabilă a întregii comunităţi.

Pe termen lung organizaţia doreşte să se dezvolte şi în alte comunităţi mici, pe plan naţional şi internaţional. Până atunci, se urmăreşte ca prin intermediul SUPER TINERI  să se creeze un model de bună practică astfel încât Tîrgu Frumos să fie cunoscut ca fiind oraşul transformat într-o comunitate de succes, de către tineri, prin voluntariat. 

“Când spui ASIRYS, te gândeşti în primul rând la libertatea de a experimenta! În 3 ani, am experimentat atât de multe teme şi domenii, mi-am dezvoltat atât de mult spiritul antreprenorial şi creativitatea, încât pot să spun ferm, că pentru mine a fost adevărata şcoală!” (Andreea, voluntar)

Scopul ASOCIAŢIEI SUPER TINERI (ASIRYS), aşa cum este menţionat în statut, este de a susţine progresul comunităţii pe toate planurile prin implicarea tuturor resurselor, cu următoarele priorităţi:
  • crearea de oportunităţi de dezvoltare complexă personală, profesională, socială, comunitară pentru tineri, dar şi pentru alte categorii de public,
  • promovarea intereselor tineretului pe plan social, cultural, educaţional, sportiv, economic,
  • diversitate şi şanse egale,
  • prevenirea excluziunii sociale,
  • responsabilizare civică,
  • dezvoltare şi coeziune economică şi socială,
  • susţinerea prosperităţii cetăţenilor,
  • protejarea mediului înconjurător, a rezervaţiilor naturale, a ariilor protejate şi a animalelor,
  • promovarea integrităţii publice, a transparenţei şi reponsabilităţii şi lupta împotriva corupţiei.
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani