Noi cu cine votăm? O analiză a candidaţilor din Tîrgu Frumos / Vasile Afilipoaie - Candidat la Primăria şi Consiliul Local Tîrgu Frumos

 În această săptămână, împreună cu alţi colegi voluntari, am decis să ne documentăm şi să aflăm mai multe informaţii despre proiectele pe care ni le propun candidaţii la Primăria şi Consiliul Local Tîrgu Frumos. Tot demersul nostru este din perspectiva unor cetăţeni activi, optimişti, şi evaluează proiectele, planurile şi viziunea pe care candidaţii o au în legătură cu Tîrgu Frumos.

Printre observaţiile generale, în urma studiului nostru printre candidaţii la Primăria şi Consiliul Local Tîrgu Frumos, putem spune:
 
Puţini dintre candidaţi şi-au prezentat proiectele în detaliu, pe platformele sociale sau în mediul online. Pe flyere şi în mediul online sunt expuse doar idei de proiecte. Un proiect presupune să prezinţi contextul, nevoile, problemele, activităţile, rezultatele aşteptate, impactul asupra oraşului.

- Majoritatea candidaţilor la Consiliul Local nu au proiecte personale, ci au proiectele la comun cu candidatul la primărie. E bine că se lucrează în echipă, totuşi, de ce un anumit candidat e în primele poziţii în listă, ce va face în următorii ani? Va lucra la toate proiectele, are expertiză pentru toate? În plus a fost o provocare să-i găsim pe candidaţii la Consiliul Local. O parte, mai ales cei din partidele noi ori de pe ultimele poziţii par că sunt în aceste liste fără a fi neapărat interesaţi de o carieră politică

- Pentru proiecte de succes, e important să se comunice îndeaproape cu ceţenii. Câte consultări cu cetăţenii ori cu ONG-urile au fost realizate? Dacă candidaţii  ar fi organizat mese rotunde cu asociaţiile de proprietari, cu profesorii, cu elevii, cu şomerii, cu ONG-urile etc., le-ar fi fost mult mai uşor să-şi dezvolte proiectele şi ar fi fost transparenţi! În plus nu e suficient să se discute doar înainte de alegeri cu cetăţenii, ci pe tot parcursul anilor învestiţi cu putere, mai ales în cazul candidaţilor cu mai multe mandate. 

A fi primar sau consilier nu e un lucru uşor. Presupune muncă, dedicare, integritate şi respect pentru legi şi principii. Cei care nu vor înţelege aceste aspecte trebuie să conştientizeze că îşi asumă riscuri imense. Câteva dintre principiile pentru buna guvernare, pe care candidaţii trebuie să le aibă clar în minte, pe tot parcursul mandatelor, sunt:  
1. Primăria şi Consiliul Local sunt în slujba cetăţeanului, şi nu invers. 
2. Actul de guvernare trebuie să fie transparent în toate fazele sale, de la adoptarea unui proiect la implementarea sa. 
3. Bunurile şi serviciile publice se distribuie în mod universal şi nediscriminatoriu, fără a favoriza membrii unor partide politice sau grupări de interese.

Acestea fiind spune, pe data de 5 iunie, vă invităm să votaţi! Analizaţi atent ideile de proiecte propuse de fiecare candidat şi decideţi cum consideraţi că e mai bine pentru dvs. şi pentru Tîrgu Frumos! Dar nu uitaţi că după învestirea aleşilor e important să monitorizaţi dacă aceştia îşi îndeplinesc cu onoare promisiunile! Iar dacă nu o fac, suntem într-o ţară democratică şi trebuie să acţionăm şi să-i determinăm să facă ce au promis!

Ultimul candidat cu care ne-am întâlnit este dl. Vasile Afilipoaie, reprezentant al PSRO. L-am găsit pe stradă, fiind însoţit de Mircea Geonă.

1. Cine este candidatul la primărie? Ce îl recomandă?
Vasile Afilipoaie spune că îl recomandă experienţa de 8 ani, ca viceprimar sau consilier local, militează pentru un "Târg cu adevărat Frumos", iar sloganul său este "Votează cu inima!".

2. Care sunt proiectele candidatului la Primărie pentru următorii 4 ani?

Proiectele candidatului la primărie sunt transpuse în obiectivele şi viziunea prezentată mai jos.

1. Transparenţă totală a administrării banilor publici.
2. Realizarea unui climat prietenos pentru investitori în vederea creării de noi locuri de muncă.
3. Continuarea proiectelor de asfaltare aprobate de Consiliul Local 2012, a celor 13 străzi, precum şi asfaltarea străzilor care beneficiază de utilităţi.
4. Extinderea reţelelor de utilităţi pentru străzile care nu au fost prinse în proiectele de până acum.
5. Demersuri pentru construirea unei şosele ocolitoare în vederea scoaterii traficului greu din oraş.
6. Modernizarea căminului pentru elevi şi a cantinei Liceului "Ion Neculce".
7. Dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ şi a grădiniţelor.
8. Atragerea investitorilor în oraşul Târgu Frumos pentru dezvoltarea economiei şi crearea de noi locuri de muncă.
9. Extinderea Cimitirului Eternitatea (partea ortodoxă) prin găsirea unei noi locaţii.
10. Continuarea proiectelor aflate în derulare ale actualei administraţii.
11. Menţinerea taxelor şi impozitelor la nivel actual.

3. Care este lista candidaţilor la consiliul local? Cine sunt aceşti candidaţi? Ce îi recomandă?

  1. Afilipoaie Vasile - Inginer/Pensionar
  2. Roman Ştefan - Inginer/Director Liceu
  3. Ionescu Titel Adrian - Administrator firmă/Administrator firmă
  4. Aivanoaiei Vasile - Electrician/Pensionar
  5. Ilica Ciprian - Confecţioner/Confecţioner
  6. Vieru Mihai - Comerciant/Comerciant
  7. Donise Petronela - Contabil/Casnică
4. Care sunt proiectele fiecărui candidat la consiliul local?
Proiectele candidaţilor la consiliul local sunt la comun cu cele ale candidatului la primărie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani