Şcoala Nonformală de Antreprenori Sociali

După tabăra de dans de la Sulina şi flash-mobul pe ploaie din Iaşi, în august încep cursurile “Şcolii nonformale de antreprenori sociali”, al doilea proiect ASIRYS din 2010. Multe planuri, mulţi tineri, multe perspective de dezvoltare şi posibilităţi de experimentare în antreprenoriat. Abilităţile antreprenoriale le dobândeşti doar prin practică, iar proiectul “Şcoala Nonformală de Antreprenori Sociali” a fost o lecţie valoroasă pentru tinerii implicaţi. 70 de evenimente socio-culturale dezvoltate, 200 de tineri implicaţi, 6 afaceri sociale testate, 15 antreprenori formaţi, 5 proiecte scrise, un plan de dezvoltare al organizaţiei… sunt doar câteva din rezultatele măsurabile obţinute. Proiectul dispune şi de o carte, prin care tinerii din ţară, din comunităţile mici, pot învăţa tehnici antreprenoriale pentru a-şi dezvolta organizaţia. 

ŞCOALA NONFORMALĂ DE 
ANTREPRENORI SOCIALI

Activităţi:
• organizarea a 6 sesiuni practice de antreprenoriat social, 
• dezvoltarea a 5 planuri de afaceri sociale de către tineri şi implementarea acestora, 
• amenajarea unui spaţiu, recondiţionarea mobilierului şi deschiderea unui centru de tineret, 
• organizarea a peste 70 de evenimente socio-culturale,
• derularea unei tabere de tip bootcamp pe scrierea şi managementul proiectelor de tineret. 

Rezultate: 
• 40 de tineri au participat la sesiunile de antreprenoriat social, unde şi-au dezvoltat abilităţile de lucru în echipă, creativitatea, abilităţile antreprenoriale etc.
• 25 dintre ei au dezvoltat 5 afaceri sociale şi au organizat 70 de evenimente socio-culturale,
• a fost amenajat un centru de tineret în Tîrgu Frumos unde cel puţin 30 de tineri au testat idei prin organizarea de evenimente şi activităţi socio-culturale,
• cei mai activi 15 tineri implicaţi în proiect au scris 5 proiecte, 2 dintre ele fiind finanţate de Programul Tineret în Acţiune în 2011 cu aproximativ 18 000 de euro (Primăria Voluntară şi Unconventional Ways in Traditional Arts).
• Cartea: „Şcoala Nonformală de Antreprenori Sociali – o iniţiativă de gherilă”

Prin proiectul „Şcoala nonformală de antreprenori sociali” peste 300 de tineri (25% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-25 de ani din Tîrgu Frumos) au fost informaţi despre beneficiile voluntariatului şi ale educaţiei nonformale. Proiectul a promovat educaţia nonformală, voluntariatul şi antreprenoriatul, în acest fel obţinându-se: 

 creşterea cu 200% a numărului de acţiuni de educaţie nonformală şi a evenimentelor socio-culturale în Tîrgu Frumos, 
 creşterea cu 25% a numărului de tineri care investesc timp în dezvoltarea personală, culturală şi antreprenorială, 
 dublarea numărului de voluntari ai asociaţiei, 
 dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul a 30 de tineri, 
 dezvoltarea abilităţilor de scriere, coordonare şi evaluare de proiecte de tineret în rândul a 15 tineri din comunitate, 
scrierea a 5 proiecte de tineret, 2 dintre ele fiind finanţate deja.

Prin proiectul „Şcoala nonformală de antreprenori sociali” cei 30 de tineri implicaţi şi-au dezvoltat abilităţile de organizare, de planificare, de lucru în echipă, de comunicare. Prin cele 5 planuri de afaceri dezvoltate şi implementate şi-au dezvoltat abilităţile antreprenoriale şi astfel au dobândit mai multă încredere în forţele proprii, devenind în acelaşi timp mai responsabili faţă de comunitate. Tinerii au avut posibilitatea de a se exprima liber, de a veni cu idei creative, de a gândi „out of the box”, de a încerca lucruri noi. 

De asemenea, afacerile sociale au revitalizat mediul socio-cultural din oraşul Tîrgu Frumos, au creat oportunităţi de dezvoltare personală, socială şi culturală pentru tinerii din comunitate, iar tinerii, testând, au putut să-şi fixeze mai uşor obiective de dezvoltare personală pe termen lung.

Proiectul a avut o puternică componentă de follow-up, în sensul că 2 dintre proiectele scrise de voluntarii participanţi sunt aprobate şi s-au defăşurat în vara 2011, iar celelalte 3 vor fi depuse pe parcursul anului 2012 (SEV, reţele, democraţie participativă). De asemenea, tot în cadrul proiectului, voluntarii şi o parte din echipa de proiect, au solicitat o finanţare către Fundaţia Dinu Patriciu, astfel obţinând cofinanţarea pentru evenimentul „Povestea bunicilor... nimănui“ prin care bătrâni de la azilul din Tîrgu Frumos şi tineri nevăzători au beneficiat de un program artistic şi daruri în spiritul sărbătorilor de iarnă. 

Proiectul „Şcoala Nonformală de Antreprenori Sociali“ ne-a crescut capacitatea de a planifica şi organiza, oferindu-ne vizibilitate şi credibilitate în comunitate. În urma acestui proiect am stabilit parteneriate cu şcolile din Tîrgu Frumos, care s-au arătat deschise de a participa activ la proiectele noastre.

Proiectul a fost finanţat cu suma de 5200 prin Programul Tineret în Acţiune (Iniţiative Naţionale ale Tinerilor).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani