Agricultura ecologică - proiect de cooperare RO-UA-MD

Prin intermediul unui proiect de cooperare tranfrontalieră al Asociaţiei Obşteşti "Cutezătorul" din Făleşti, Republica Moldova, Mihaela Diana Podariu, coordonatorul ASIRYS, a participat în septembrie 2011 la un curs de instruire internaţional: "Formare de Formatori" cu genericul "Producerea şi certificarea producţiei agroalimentare ecologice", la Vadul lui Vodă, Chişinău. La eveniment au fost prezenţi specialişti din România, Ucraina şi Republica Moldova.

Prima activitate pe care am realizat-o a fost să livrăm tinerilor ce doresc să dezvolte o afacere în agricultura ecologică, informaţiile necesare pentru a fi antreprenori în acest domeniu, în cadrul unui seminar. Pe lângă planurile de afaceri dezvoltate de tineri, am identificat o idee inovativă care abordează agricultura ecologică, cum altfel, decât neconvenţional! Astfel că pregătim un proiect care îşi propune să dezvolte nonformal agricultura ecologică în Tîrgu Frumos.

Seminarul s-a desfăşurat în Tîrgu Frumos, dar s-a adresat tinerilor din judeţul Iaşi, interesaţi să-şi dezvolte o afacere în domeniul agricullturii ecologice. La seminar au fost prezenţi 13 tineri din Tîrgu Frumos,  din Paşcani şi din zona limitrofă.  

Seminarul a avut o componentă teoretică, ce a urmărit să ofere participanţilor cunoştinţele necesare pentru a-şi dezvolta o afacere în domeniul agriculturii ecologice; şi o componentă practică ce a presupus realizarea unui plan de afaceri.

În cadrul seminarului s-au folosit metode participative, astfel încât de exemplu unele elemente teoretice au fost prezentate chiar de către participanţi, formatorul lămurind acele aspecte neînţelese sau insuficient dezvoltate.

Partea practică a inclus dezvoltarea unui mini-plan de afaceri pe structura celor 5 P: produs, piaţa ţintă, preţ, promovare şi plasare. Ideile de afaceri dezvoltate de participanţii împărţiţi în 4 echipe au fost: livadă cu mere roşii, creşterea de raţe ecologice, producţia de roşii, fermă de ciuperci. Fiecare echipă a descris: produsul pe care îl vor cultiva sau creşte, condiţiile pentru a fi etichetat ca fiind ecologic şi forma sub care îl vor comercializa, au stabilit o piaţă ţintă pentru fiecare produs; au realizat calculele necesare pentru a stabili preţul de vânzare, precum şi modalităţile de promovare a produsului pe piaţă; ultimul element dezvoltat s-a referit la plasare şi a urmărit stabilirea modalităţilor de distribuţie a produsului pe piaţă.

Câteva dintre evaluările participanţilor:

„Singurul lucru pe care aş vrea să-l schimb este distanţa pentru că, pentru cei din Paşcani este mai greu să vină la timp, în rest totul a fost foarte bine.” Alexandra Asofii

„M-am simţit foarte bine şi am învăţat cum aş putea să-mi deschid o afacere în agricultură şi importanţa agriculturii ecologice pentru sănătatea noastră.”

„Am învăţat ce să fac pentru a-mi deschide o firmă, e mult mai simplu decât credeam.”

„Mi-a plăcut foarte mult că am cunoscut noi persoane şi am învăţat să fiu un antreprenor în agricultura ecologică. În plus am învăţat despre cum pot duce o viaţă sănătoasă cumpărând alimente ecologice.”

„Am îvăţat cum pot să-mi deschid o fermă şi cum pot face produse ecologice.”
Gelu Toma

„Nu cunoşteam noţiunea de agricultură ecologică şi la acest seminar am învăţat nu numai ce este, dar şi metodele prin care poate fi aplicată şi beneficiile pe care le oferă.
Mi-a plăcut jocul de cunoaştere pentru că am identificat un lucru personal şi am înţeles cât este de important să comunici sau mai bine zis, să te prezinţi prin jocuri pentru că tu decizi ce să spui şi nimeni nu te întreabă mai mult decât vrei să împărtăşeşti. Timpul a zburat prea repede...”
Ioana Bianca Pitiruţ

În perioada 24-25 februarie 2012 se va desfăşura un atelier de evaluare a activităţii de formator a coordonatorului ASIRYS, la Chişinău. Mai jos puteţi consulta agenda. 

Atelier transfrontalier

cu genericul „Evaluarea formatorilor, lansarea reţelei transfrontaliere în domeniul producerii şi certificării producţiei agroalimentare ecologice şi constituirea sferei de servicii în cadrul reţelei „EcoAgriNet.”

Beneficiari:  30 formatori, experti, membri ai Consiliului de Coordonare al proiectului din România, Ucraina şi Republica Moldova
Perioada:  24-25 februarie, 2012
Locul desfăşurării:  Sala de conferinţe a hotelului „Vila verde”, municipiul Chişinău

AGENDA
Ziua I- 24 februarie
11.00-13.30
13.30-14.00
Sosirea si cazarea participanţilor
Înregistrarea participanţilor
14.00-14.30



Cuvînt de salut:
Victor Cimpoieş - managerul  proiectului Reţea transfrontalieră pentru agricultura ecologică, „EcoAgriNet”
Aurelia Bondari- formator, Director Executiv al Federaţiei Naţionale AGROinform
Boris Boincean- expert, Institutul pentru Culturile de Cîmp „Selectia” Bălţi
14.30-15.30Sesiunea de Introducere:
- scopul şi obiectivele atelierului transfrontalier
- prezentarea participanţilor
- prezentarea agendei atelierului
Aurelia Bondari- formator, Director Executiv Federaţia AGROinform
Informaţie privind „Mersul implementării proiectului Reţea transfrontalieră pentru agricultura ecologică „EcoAgriNet”, realizări şi perspective
Victor Cimpoeş, director executiv AO „CUTEZĂTORUL”, manager de proiect
15.30-16.00Pauză de cafea
16.00-17.30Sesiunea de analiză şi evaluare a formatorilor:
Prezentarea şi analiza succeselor, constrângerilor şi lecţiilor învăţate de către formatorii din reţeaua transfrontalieră EcoAgriNet. Concluzii şi metode de îmbunătăţire a instruirilor.
(Lucru în grupuri)
Facilitator Aurelia Bondari-  Director Executiv al Federaţiei AGROinform
Evaluarea primei zile de lucru
17.30-18.30Şedinţa Comitetului de Coordonare a proiectului privind analiza rapoartelor şi propunerilor setului de servicii ce urmează a fi perfecţionate în cadrul reţelei. Discutarea principiilor de funcţionare şi modului de comunicare şi interacţiune in cadrul reţelei transfrontaliere EcoAgriNe
19.00-20.30Cina



 Ziua II- 25 februarie
10.00-10.10




10.10-11.00
















11.00-11.30



Prezentarea agendei zilei a II de lucru a atelierului
Victor Cimpoeş, director executiv AO „CUTEZĂTORUL”, manager de proiect


Sesiunea de lansare a reţelei transfrontaliere pentru agricultura ecologică „EcoAgriNet”


Analiza serviciilor solicitate din teren şi capacităţilor reţelei „EcoAgriNet” de răspundere la necesităţi. Modul de comunicare şi interacţiune in cadrul reţelei
(Lucru în grupuri)
Facilitator: Aurelia Bondari-  Director Executiv al Federaţiei Naţionale AGROinform
Concluzii: Crearea reţelei transfrontaliere de formatori în domeniul producerii şi certificării ecologice - obiectivul principal al proiectului „EcoAgriNet”
Prezentator: Victor Cimpoeş, director executiv AO „CUTEZĂTORUL”, manager de proiect
11.30-12.00Lansarea reţelei transfrontaliere „EcoAgriNet”
12.00-12.45Pauză de cafea
13.00-14.00Conferinţă de presă
14.00-15.00Prînzul
Plecarea participanţilor

Proiectul Reţea transfrontalieră pentru agricultura ecologică, „EcoAgriNet” este implementat de Asociaţia Obştească „CUTEZĂTORUL” în parteneriat cu Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”, AO „Rural Nord” din or. Făleşti, Asociaţia Euroconcept Botoşani, Centrul de Dezvoltare Comunitară Iaşi, România, Centrul Bucovinean pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare Cernăuţi, Ucraina.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani