Declaraţie politică despre Târgu Frumos

În căutare de informaţii despre Târgu Frumos pe internet, am descoperit că suntem daţi ca exemplu într-o dezbatere parlamentară de către dl. Miron Ignat, deputat reprezentant al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, din Tulcea. Subiectul intervenţiei porneşte de la "Zilele Diversităţii în Târgu Frumos", eveniment pe care l-am organizat în aprilie 2010, în cadrul proiectului "Mesageri împotriva discriminării". Încet încet eforturile noastre de a transforma oraşul Târgu Frumos într-o zonă activă pe plan cultural prind contur.

Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:
1.64 Miron Ignat - despre "Zilele Diversităţii în Târgu Frumos";

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

"Zilele Diversităţii în Târgu Frumos"

"În oraşul Târgu Frumos a avut loc evenimentul "Zilele Diversităţii", la care a participat comunitatea ruşilor lipoveni şi comunitatea romilor.

Târgu Frumos, prin forma şi aşezarea sa este o regiune care a fost căutată din cele mai vechi timpuri de om. Este una dintre regiunile cu cea mai veche populaţie din România.

Populaţia nu a putut rămâne statornică peste timp, acest lucru o dovedesc numeroasele etnii care au locuit sau locuiesc pe acest teritoriu: români, saşi, evrei, ceangăi, romi, armeni, ruşi lipoveni şi alte etnii. Ruşii lipoveni sunt ceva mai numeroşi faţă de numărul de locuitori de alte etnii. Conform recensământului din anul 2002, în Târgu Frumos au fost înregistraţi 1159 de ruşi lipoveni.

În cadrul acestei sărbători, tinerii ruşi lipoveni, romi şi români au petrecut timp de două zile cu dansuri, cântece şi voie bună. Această sărbătoare a arătat că tinerii diferitelor etnii pot colabora foarte bine în echipă şi îşi pot depăşi prejudecăţile. Acest lucru a fost demonstrat şi prin simularea unei nunţi, în care un rom căldărar şi-a luat soţie o româncă, cu naşi lipoveni, şi au respectat tradiţiile de nuntă specifice fiecăreia dintre etniile participante.

Este de apreciat iniţiativa organizatorilor, care au avut ca obiectiv cunoaşterea specialităţilor culinare, cunoaşterea meşteşugurilor, cunoaşterea artei vestimentare străbune a romilor, românilor şi lipovenilor şi nu în ultimul rând, cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor mistice specifice fiecărei culturi.

Această iniţiativă a avut ca scop reunirea minorităţilor naţionale, pentru a prezenta ce au mai bun şi pentru a împărtăşi pasiunea pentru cultura, obiceiurile şi tradiţiile specifice fiecărei minorităţi. Ideea a fost benefică pentru a aduna laolaltă oameni care aparţin diverselor culturi, pentru a consolida relaţiile interetnice."

Sursa: www.parlament.ro

Comentarii

Alex a spus…
Deci se poate...Ca doar n-o sa pice din cer aprecierile si respectul. Ati muncit, ati primit rasplata.
...Mi-a crescut inima citind...Multumim domnule Ignat!
vicky a spus…
Hmmmmm....

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani