Spune-mi... ce ai mai învăţat?

Îmi aduc aminte de 4 prieteni ce mă priveau sceptic, critic şi cu un zâmbet ironic, plin de subînţeles, atunci când le povesteam entuziastă de noul proiect cu rromii. Ştiam că nu merg pe firul tipic şi mă aşteptam la piedici, la situaţii limită şi la alegeri neplăcute. A fost greu uneori, dar ce bine că a fost aşa!

12 săptămâni, de fapt 14... pe care voluntarii nu le-au simţit, deşi porniseră cu gândul că vor trece lent. 14 săptămâni de încercări, de evenimente, de explorare a unei noi culturi, a unor noi teme, controversate şi neabordate până atunci. 14 săptămâni de muncă ce au culminat cu o tabără la mare, unde nimic n-a mai părut imposibil.

Acum parcă-s singur! spune Mugurel după cele 7 zile active, cu un bonus de 40 de ore prin gări, trenuri şi vapoare.


Drumul e important, nu destinaţia. Am fost la Sulina să facem 3 coregrafii antidicriminare, dar în ultima seară, cea plină de lacrimi, am devenit cu adevărat prieteni.

Acum a rămas amintirea celor 7 zile şi energia pe care o vom investi în noile proiecte. Acum nu vom mai judeca după aparenţe. Acum vom promova o viaţă mesajul că suntem egali, că oricine merită o şansă, că e nevoie să fim fraţi şi prieteni pentru a trece de încercările grele. Acum fiecare mesager va lua atitudine când ceilalţi vor blama toţi rromii, „eu cunosc cel puţin 15 rromi care nu sunt aşa”.
La întoarcere, prin gări, oamenii ne priveau curioşi. Nu era chiar obişnuit să vezi 38 de tineri rromi, lipoveni şi români, purtându-se ca fraţii, având grijă unii de alţii, cântând şi dansând pe aceleaşi ritmuri tradiţionale. E adevărat, în final, aşa cum spunea şi Ionuţ... la Sulina a avut loc unirea dintre rromi şi români.
Pentru mine proiectul „Mesageri împotriva discriminării” a fost mai mult decât am sperat. Am cunoscut tineri minunaţi, am învăţat să organizez mai bine, să fiu mai deschisă, am învăţat cum să fiu mai creativă şi mai comunicativă, am zâmbit mai mult decât în toate proiectele la un loc şi mi-am făcut prieteni buni. "Mesageri împotriva discriminării" a fost un proiect care a meritat fiecare minut din viaţa mea.


Spune-mi... ce ai mai învăţat?
Am învăţat să ascult sufletul şi muzica rromilor...

TIP sau Te Iubesc Prietene, e mesajul meu către cei care au fost ieri şi azi, vor fi şi mâine, alături de organizaţie şi comunitate... pentru ei şi ideile „nebuneşti”, în care puţini cred... dar pentru că-s plini de curaj, TIP pentru cei care se alătură voluntar!

By Mihaela Diana Podariu

Comentarii

vicky a spus…
Din tabara asta am invatat multe lucruri noi care o sa ma ajuta in viata de zi cu zi!Am invatat sa nu fac diferenta intre etnii,am invatat sa ajut si pe ceilalti indiferent de etnii si sa impact cu ei orice deci cam toate se leaga sa nu FACEM NICIODATA DIFERENTA intre ETNII!!!! Si felicitari pentru articol Miheala super frumos cand am inceput sa citesc am inceput sa lacrimez am inceput sa ma gandesti la amintiriile petrecuta in tabara! Tin-o tot asa eu TE SUSTIN IN ORICE si VEI REUSI CU EXCELENTA! MULTIUMESC PENTRU TOT:*>:d<
vicky a spus…
MULTIUMESC!!! ESTI CEA MAI TARE! Te apreciez foarte mult pentru ceea ce faci!!:*:*:*:*
M.I.A. a spus…
La inceput nu am crezut 100% in acest proiect,deoarece fiecare persoana are prostul obicei de a judeca dupa aparente,chiar si eu am catalogat candva rromii.Nu stiam ca sunt atat de deschisi,insa m-am inselat.In tabara la Sulina mi-am facut prieteni rromi cu care am socializat ,m-am distrat,am ras,si in final am si plans,pentru ca ne atasasem unul de celalalt.Imi va fi dor de serile incendiare pline de dans si buna dispozitie,de noptile nedormite,de cuvintele stalcite ale lui Ghiocel care provocau rasul ,de suetele din gari in asteptarea trenului si nu in ultimul rand de certurile pe seama coregrafiilor:)).

El Grupo Gitano va transmite mesajul :CUNOASTE INAINTE SA JUDECI!SI TU POTI FI LA FEL!


Multumim Miha pentru ca ai scris acest proiect,altfel nu eram aici!Asteptam cu nerabdare sa se deruleze si urmatorul proiect.
Iulia M a spus…
Cand am intrat in acest proiect credeam ca rromii se cred superiori si ca au multe fite ,dar am ajuns sa-i cunosc si acum la final am o impresie foarte buna:pot fi foarte buni prieteni ,sunt intelegatori si gata sa-i ajute oricand pe ceilalti cand au nevoie de ceva.Imi pare foarte rau ca s-a terminat acest proiect si mereu o sa-mi aduc aminte cu drag de aceste persoane minunate .Imi va fi dor de petreceri ,de munca in echipa si de tot ce am facut impreuna.
Bravo Miha pt ceea ce ai realizat si inca realizezi:-*!
M a spus…
Desi la inceput nu parea un proiect cu un viitor prea bun,pe parcursul celor 12 saptamani am observat ca m-am inselat,insa cele 7 zile la Sulina au pus capat oricarei suspiciuni privind combinatia de etnii.Si nu cred ca doar noi,partipantii,am scapat de prostul obicei de a-i eticheta pe cei din jur dupa culoare pielii,etc,ci si cei care vor auzi,vedea cat de bine se poate convietui daca ii acordam o clipa celui de langa noi si incercam sa-l intelegem.
Minunat proiect,fara de care nu am fi trecut peste multe din stereotipurile acestei societati.Felicitari Mihaelei,pentru siguranta si optimismul cu care intampina orice proiect, si bineinteles si celorlalti traineri!
ancutza a spus…
miha vorbele tale intra la orcine in suflet si la fiecare creeaza un moment de liniste in suflet .In aceasta tabara am invatat ce este bine si ce este rau ,am comunicat foarte mult ceea ce nu ma asteptam sa fie asa ,am invatat sa mi pastrez calmul atunci cand trebuie ,sa fiu mai deschisa cu ceilalti din jurul meu ,sa dansez mai bine ceea ce ma bucur foarte mult si mi-am facut multi prieteni.Nu am crezut ca ne vom intelege atat de bine .multi vorbesc, rromi nespalati....lipoveni betivi si a.s.a. "NU JUDECA LUCRURILE DUPA ASPECTUL FIZIC". e un lucru foarte important .FELICITARI MIHAELA!!!!ITI MULTUMIM PENTRU TOT SI SUCCES IN URMATOARELE PROIECTE ,SUNTEM ALATURI DE TINE!
Dana D a spus…
Nu am crezut niciodata ca voi dormi in acelasi pat cu o persoana de etnie roma,ca ii voi imprumuta hainele mele sau ca o voi imbratisa.
Ce am invatat?Am invatat sa nu judec o carte dupa coperta,am invatat ca atunci cand am nevoie de ajutor e deajuns sa il cer si il voi primi(multumesc Catalin;nu cred ca am apucat sa iti multumesc dar o fac acum).In acea tabara dar si pe parcursul a celor 12 saptamani am uitat ca eram intre tigani si lipoveni,eram intre Prieteni...Va pup dulce pe toti si va am in inima si in minte in fiecare zi..:*:*
Joldescu Mihaela a spus…
Ce sa spun mi-a placut foarte mult in tabara asta nu am crezut ca o sa ma inteleg asa de bine cu toti shi ca o sa ne distram asa bine Mi-am facut multi prieteni shi impreuna ne-am implicat shi ne-am distrat Ai idei supertari te poooop:*:*:*:*

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani