Ritmuri şi inimi deschise


Se ştie... cele mai inspirate momente nu sunt cele plănuite până în cel mai mic detaliu. Azi 4 grupe, 52 de tineri rromi, români şi lipoveni, plus coregrafi, organizatori, prezentatori la minut, dansatori de moment, au întărit regula. Nu ne-am născut cu ritmuri în picioare... şi ce exersăm! Nu ne-am născut cu beculeţe în cap... şi ce spirite luminate şi inimi deschise avem!

Regula nu se aplică tuturor, se pare că putem emite gălăgios şi impertinent, printre coji de seminţe şi onomatopee bolborosite, instrucţiuni coregrafice. Uşor cu critica, statul pe scaun sau agitatul mâinilor nu este considerat dans.

Ni s-a dovedit poate pentru a mia oară că discriminarea nu ţine de cultură, culoare sau diferenţe sociale, ci de mentalităţi galinacee. Minţile bolnoviciose nasc conflicte interiore şi ură faţă de anumite caracteristici ale unei culturi pe care le-e greu s-o înţeleagă. Pentru a economisi timp o reduc la invidie şi teamă, e ceea ce am văzut azi la spectacol la unii spectatori.

Din teamă, o anumită categorie de oameni impun limite şi denigrează, le e greu să accepte că pot fi persoane mai bune, mai sincere, mai talentate. Ce rost are să cunoşti pe cineva când deja ai etichetele la îndemână

Dar să închinăm momentul persoanelor care construiesc planuri măreţe din vise mici şi îndrăzneţe, persoanelor care merită "efortul" celor două ore petrecute într-o sală de spectacol. Trupei de dansuri "Rromanes Suno" ce a deschis spectacolul în frunte cu micuţa şi frumoasa dansatoare ce a făcut senzaţie, trupei Black Dance, care zilnic şi-a julit genunchi şi raşchetat talentul pe podelele Casei de Cultură, celor de la Gipsy Eye, a căror sete de dans şi perfecţiune ne-au câştigat zâmbetele şi aplauzele... şi nu în ultimul rând Voluntarilor ASIRYS, care merită mai mult decât aplauze de unică folosinţă. Aveţi toată admiraţia noastră. Viitorul e al oamenilor care îndrăznesc să creadă.

Baftă multă copii şi să trăiţi frumos!

Shadi. S



Comentarii

M a spus…
A fost un show pe cinste! 52 de tineri reuniti in 4 coregrafii (realizate intr-o ora si 30 minute/echipă) ce au abordat discriminarea... a fost cu adevarat o provocare! A iesit bine, sunt super optimista si sunt sigura ca o sa ne atingem obiectivele.

Cu asa tineri in echipa, proiectul "Mesageri impotriva discriminarii" va deveni cu siguranta un proiect de buna practica.

Mai sunt 10 saptamani, 4 workshopuri, multe activitati interesante...

Azi mi s-a intarit credinta ca cele 14 ore pe care le aloc in fiecare weekend proiectului(ca si coach de nonformal), sunt cel mai bun lucru pe care pot sa il fac!
anka a spus…
wowww...chiar a super ,mi a placut a fost implicare... chiar daca am avut emotii a fost minunat ...este pentru prima data cand dansez un dans tiganesc...:X..mutumesc mult celor de la GIPSYEYE..pt ca fara eu nu am fi invatat nimika si ASOCIATIEI ASIRYS ,MIHAELEI deaoarece se implica si sa ocupa de noi >:D<:X. voi lupta in continuare IMPOTRIVA DISCRIMINARII.
Andreea C a spus…
frumos! chiar frumos!
Ana Ungureanu a spus…
A fost o experienta cu totul noua si interesanta.Cu toate ca nu ne cunoastem atat de bine intre noi in echipe[4] totusi ne'am putut mobiliza si am creat o situatie in care rommii sunt discriminati din pacate intr'un timp atat de scurt.Sper sa mai fie astfel de show'uri unde ne vom putea pregati mai din timp si ii vom da gata pe toti:D
Merita sa continuam ce am inceput caci poate vom reusi..defapt nu poate..chiar vom reusi si vom face oamenii sa fie toleranti cu cei din jur.:D
Hai echipa!!!!
Georgiana A. a spus…
chiar nu ma asteptam sa iasa totul bine...ma gandeam ca ne vom incurca dar chiar daca a fost asa am facut in asa fel incat sa nu se cunoasca...toata lumea a aratat superb,chiar daca erau costumele diferite chiar si oamenii diferiti prin felul lor de a fi dar nu am facut discriminare intre persoane pentru ca pentru asta luptam si deja obtinem ce vrem!
Felicitari la toata lumea si la cat mai multe spectocole si proiecte!
BIG HUG!
vicky a spus…
O experienta reusita ! Spectacolul a fost minunat si fara emoti:X!
Marinela a spus…
Spectacolul a fost super!...a iesit chiar mai bine decat ma asteptam. Si asta e doar inceputul!
Alexandra H a spus…
super spectacol! a iesit chiar mai bine decat ma asteptam ...am avut putine emotii dar am trecut peste :) abia astept sa participam si la alte evenimente de acest gen .
Gogan Georgiana a spus…
Inainte sa urc pe scena aveam mari emotii,deoarece era prima data cand dansam in fata publicului...dar odata cu inceperea spectacolului am lasat emotiile la o parte si am luptat impotriva discriminarii,ceea ce am sa fac si de acum incolo.Nu voi renunta!
A fost super...chiar suntem SUPER TINERI:*
Madutza Geamana a spus…
Spectacolul a fost unul deosebit pentru ca am avut atitudine,am fost solidari,ne-am implicat,am fost responsabili,plini de energie(tineri),iar in final am obtinut succesul.
Alaturi de trupa GipsyEye luptam impotriva discriminarii!
Totul a fost superb.Un spectacol plin de emotii,sperante...si DA...luptam in continuare pentru discriminare!Cu siguranta vom reusi pentru ca suntem o echipa si luptam pentru obiectivele noastre.
Ionela T. a spus…
A fost super tareee!!! intr-o ora jumatate cat a durat nu ai avut timp sa te plictisesti...s-au descurcat foarte bine participantii si prin acest spectacol au demonstrat ca isi dau silinta cu adevarat...se straduiesc foarte mult...se vede ca le place ceea ce fac...bafta in continuare:*:*:*>:D<>:D<
Anonim a spus…
imi vine sa VOMIT......cu tiganii ti ai gasit sa te joci ...halal lasa asistenta sociala sa se ocupe de ei tu joacate cu copii tai ,,,
M a spus…
Scrii sub anonim si imi spui ca-ţi vine să vomiţi?!

Am putea sa ne certam pe blog ore in sir si sa aduci argumente de ce ar trebui sa urasc rromii. Si poate ca ai motivele tale pe care nu le judec. Dar eu cred cu tarie ca rromii pot ajunge la fel de bine integrati ca lipovenii. Solutia sta in educatie... si asta incerc sa promovez si sa fac prin proiectul asta.

Sunt rromi educati pe care daca i-ai cunoaste ai intelege despre ce vorbesc. Dar cum sunt si romani needucati, si agresivi, si hoti, asa sunt si rromi... stiu asta. Numai ca ei fiind doar 2 milioane ies mai mult in evidenta... cum iesim si noi in Spania si Italia.

In proiectul asta sunt 18 rromi, 9 lipoveni si 25 de romani. Si ma "joc" foarte frumos cu ei, mai ales cand sunt in echipe mixte. Dar oricum nu o sa intelegi...
M.I.A. a spus…
A fost foarte tare..a ras lumea..mi-a placut mai ales ca toti ma stigau :"Doamna Doctor!Doamna Doctor!"!:)).Emotii nu prea au fost, pentru ca multi dintre noi au mai experimentat dansul in fata spectatorilor.Multumim pentru tot,Gipsy Eye,Miha.(Asirys)

Nu uitati noi luptam impotriva Discriminarii!
Adina H. a spus…
Este minunat si foarte frumos!!!este o experienta interesanta si cred ca asa va fi de acum incolo...imi place ff.mult si o sa ma implic mai mult de acum incolo....Bafta tuturor:*!!!
Iulia-Catalina a spus…
chiar daca am venit mai tarziu ,mi-a placut foarte mult ca s-au purtat foarte frumos si ca ne-am inteles din prima....iar spectacolul a fost un succes

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani