Tu ce TALENT ai?

Priviri visătoare, gânduri rătăcite, trecerea bruscă de la zâmbet la grimasă... da... suferiţi de "Oare Eu Ce Talent Am?". Sfânta Scriptură ne mărturiseşte, în Pilda Talanţilor, că fiecare om a fost înzestrat cu cel puţin un talent, părinţii înclină să-şi orienteze odrasla spre o aptitudine mai bănoasă, iar puradelul între timp se visează: Chivu, Uzzi, sau vreo pseudo vedetă de la Dansez pentru tine. Da... toţi am trecut prin perioada cântat la spray, făcut coregrafii în faţa blocului pe "Liberă la mare, sau belit genunchii încercând să facem braziliană. Asta dacă aţi fost copii...

Dar iată că tinerele vlăstare se reprofilează puşi în faţa destinului implacabil. Astfel micul Chivu devine mecanic auto, Uzzi manager la firma tăticului şi Anda Adam operator P.C la o firmă din Iaşi. Visele le-au rămas nealterate, puse undeva deoparte în dulapul amintirilor. Acum zâmbesc de fiecare dată când pun mâna pe spray, se întristează când văd echipa Naţională pierzând, dar când merg la vreo nuntă devin automat Laura Lavric. Încet, dar sigur, devin artişti sau spectatori la cel mai ilar spectacol... al vieţii...


Să nu dăm în truisme, să trecem la micul nostru oraş. Dincolo de aburii distracţiei văd potenţial şi pasiune în unduirile extaziate ale dansatorilor târgoveţi. V-am remarcat îndrăzneala mişcărilor pe ring, cuburi, mese (când a fost posibil) sau mai nou piscină. V-am admirat vibraţiile atunci când am simţit în ele logica dansului, dar mai ales respectele mele celor care au eleganţă dansului imprimată pe caracter şi ştiu să fie politicoşi, pasionali şi condescendenţi în compania partenerilor, deşi nu se simte retuşul mişcărilor profesionale. Comportamente de altfel dezaprobate de mutrele înăcrite şi atitudinile constipate a celor care dincolo de imitaţia de calitate inferioară prin care se doreşte ironizarea celor ce se distrază pe ritmul plantoanelor, nu mai ştiu decât să arate cu degetul... reputaţia vă precede.


Păstrând esenţialul, concretizat în pasiune şi mişcare, dar trecând la un alt capitol, întâlnim sportul, poate singurul domeniu unde putem fi competitivi şi fairplay în acelaşi timp. În Târgu e cam dificil să excelezi din punctul acesta de vedere, fotbalul se chinuie să treacă la profesionalism prin vocea unor tineri talentaţi care sugestiv şi-au însuşit denumirea de Viitorul, sau prin entuziasmul grupurilor de tineri care cotizează la bugetul Sălii Tineretului sau buzunarele lu'nea Costel, seară de seară când pornesc spre Stadion pentru o oră de intensă colegialitate sportivă. Stadionul e o tristă ruină comunistă, iar terenul de sport de la liceu e sub interdicţia paznicilor. Vara ai mai mult noroc, garda e mai slobodă dar intervine competiţia pe terenul de bascket. Trebuie să-ţi dai rândul uneori şi cu câte patru, cinci "trupe", devine interesant totuşi când acestea coalizează şi devin două. Socializăm pentru o bucăţică de teren şi puţină mişcare.


Nou înfiinţata echipă de volei întâmpină la rândul ei probleme... că doar n-o ieşi din peisaj... se luptă cu celebrul nea'Costel... s-a scumpit Playboyul.


Cântecul... un prim reprezentant, în mitologia greacă, poate fi considerat Orfeu. De ce era aşa deosebit? Ei bine se spune că prin vocea şi lira sa avea puterea de a îmblânzi fiarele şi a potoli stihiile. Cât despre Târgu, ştiu că an de an răsar mici vedete care mai de care mai talentate, carenţa unui suport financiar le face însă să-şi piardă din strălucire şi odată cu aceasta şi încrederea în propriile forţe. Păcat că tot ce ţine de noi e să stăm cu mâinile încrucişate, să-i admirăm, să-i compătimim şi cam atât.


Nu poţi cere sprijin acolo unde nu este potenţă financiară, dar unde se poate, e musai. Mai Marele Oraşului ar trebui să fie primul când vine vorba de promovarea tinerelor valori, nici capi partidelor nu sunt scuzaţi. Dacă o dată la patru ani nu ştiu cum se face că au fonduri, să demonstreze acum că pe lângă buzunarele deja existente dau dovadă şi de caracter.


Nu întâmplător am propus pentru dezbatere aceste teme. În curând ASIRYS, organizaţia non-guvernamentală a tinerilor târgoveţi, va organiza un eveniment care are ca scop strângerea de fonduri în vederea construirii unui teren multifuncţional. Evenimentul se va desfăşura pe parcursul a trei seri de limbaj creativ comun ce promovează reconversia urbană a oraşului nostru. Vrem un oraş cu perspectivă, e timpul să ne implicăm în schimbare, că în traistă nu ne pune nimeni... Vă aşteptam în număr cât mai mare între 13 şi 15 martie, la Casa de Cultură la evenimentul "Show your TALENT"!



Comentarii

Anonim a spus…
si orice fel de talent??
Anonim a spus…
Poti fi mai precis? Orice fel de talent merita respect atat timp cat aduce beneficii tie si comunitatii.
Anonim a spus…
Ai mare grija la acuzatiile aduse lui Nea Costel. Te pot costa mult de tot, daca te da in judecata pentru acuzatii pe care nu le poti argumenta, pentru ofensa publica, el fiind functionar public, calomnie. Un avocxat poate sa mai spuna si alte capete de acuzare in care sa te integreze...... Nu te juca cu focul, ca te poti frige rau de tot,...Daca iti cere daune pe acele capete de acuzare, te-ai fript rau de niste sute de milioane, pe care ti le poate cere, si judecatorii accepta, motivatia fiind ca banii tai vor fi donati salii de sport sau miscarii sportive din oras. Ai grija ce mai vorbesti de acum inainte.Salut.Sfatul meu este gratuit....
Anonim a spus…
Ok... Din fericire, nu obisnuim sa vorbim degeaba! Sunt martori cand dl Costel a intrat in vestiar, nervos fiind, in timp ce o fata se schimba... pe romaneste ... fata era in chiloti, iar el a trantit usa de pereti. Poate nu-si mai aminteste, dar eram 5 persoane in vestiar.

Asadar nu stiu cine pe cine poate da in judecata. Cat despre comportamentul lui de la sala...crede-ma sunt o gramada de oameni care pot confirma faptul ca vorbeste urat cu cei care par niste "copchii", sa-i parafrazez cuvintele sau niste persoane "nesemnificative" in ochii lui.

Si nu stiu daca stii... dar un functionar public este platit din bani publici. Adica banii parintilor "copchiilor" sau poate chiar a copiilor. Si cu atat mai mult trebuie sa fie pregatit in postul pe care il ocupa, sa asculte cetatenii, sa le ofere solutii, vorbind calm si fara a fi sub influenta bauturilor alcoolice. Asa numai tipete ... ca la comunisti...scuza-ma... eu una n-o sa accept.

Nu stiu pe ce criterii a intrat acolo, dar consider ca sunt o gramada de tineri capabili in acest oras care ar putea sa-i ia locul. Si ii pot da aici exemplu pe profesorii de sport care sunt nevoiti sa faca naveta in alte localitati pentru ca nu au "pile".

Intr-o societate normala, totul se masoara in competente. Dl Costel mai trebuie sa lucreze la acest capitol... fara suparare!

Merci de sfat, dar nu ai facut decat sa pui gaz pe foc. Si pana la urma sper ca vorbim de acelasi Nea Costel... domnule "AVOCAT"!

Noi incercam cu adevarat sa schimbam ceva in bine in orasul acesta. Sunt unii care ne pun piedici, dar poate asa vom deveni mai uniti si mai puternici.

Succes in dezvoltarea competentelor!
Ioana a spus…
Anonim nu trebuie ajuns prea departe cu acuzatiile pt nea' Costel..nu trebuie luate in nume de rau ..dar chiar asa si este,si o pot confirma asta multe persoane .de cate ori merg la sala si stam o ora/ doua de fiecare data cand e fix vine repede si ne trimite acs nici macar un minut in plus nu ne mai lasa sa jucam.dar asta e inca odata spun nu trebie luat in nume de rau..
Anonim a spus…
Te rog nu-mi insulta inteligenta cu texte ieftine, te cred dacă esti ruda de a lui nea Costel, insă calomnia stiu că este o minciuna, eu am martori, tu ce ai...intenti onorabile? Te a speriat rau un articolas, asta de obicei se intampla cand nefiind sigur pe tine treci la intimidarea adversarului...nu suntem impotriva lui Nea Costel, doar a metodelor lui, multam pt sfat, cand mai faci comentarii incearca sa fie pertinente si veridice, un sfat constructiv.
Anonim a spus…
shadi se crede inteligent rau.Nu suporta sfaturile altora... Ioana trebuie sa mai invete sa scrie...Se vad veleitatile unor tineri ce se cred cine stie ce, dar nu li s-a uscat casul la gura si vor sa schimbe societatea. Mai intai invatati si va croiti un drum in viata, deveniti cineva si apoi aruncati vorbe. Pana atunci lasati extravaganta la o parte si invatati cu adevarat. Succes . Pe bune.Salut.
Anonim a spus…
Scuza-ma ca intervin, dar nu pot sa nu o fac! Tu vezi paiul din ochii Ioanei si al lui Shadi, dar te incapatanezi sa vezi barna din ochii tai!

Ce inseamna pentru tine sa inveti? Nu inseamna sa experimentezi, sa creezi, sa participi, sa te implici, sa incerci sa schimbi problemele in oportunitati? Daca inseamna altceva, poate ca tu nu mai ai "casul" la gura, dar mai mult merita apreciere cei care il au.

Cat despre a deveni "cineva", orice om e cineva. Iar pentru a deveni cineva important trebuie sa ai rezultate. Tupeul, cuvintele aruncate fara argumente, "smechereala" sau impresia ca esti mai presus de cineva nu sunt rezultate! Sunt doar "impresii" ascunse sub anonimat.

Tocmai asta e secretul... drumul in viata se creaza prin participare la schimbarea pozitiva, implicare si sustinerea punctului de vedere cu argumente. Tie ti se pare extravaganta... afla ca traiesti o iluzie!

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani